Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Ötletparádé - Variációk kavicsfestésre

2011.08.19. 14:17 felhasznalo

Ilyenkor nyáron van idő sok olyan dologra, amire a dolgos hétköznapokon nem biztos, hogy lenne: felhőnézésre, bambulásra, és kavicsok gyűjtésére. A gyerekek lelkesen szedik össze a kisebb-nagyobb darabokat, az enyém zacskószámra hordja haza mindig, ahányszor csak leszabadul a Duna partjára. De ennyi kavicsot csak úgy eltárolni nem érdemes, így jobb, ha kezdünk vele valamit. Már csak azért is, mert így a szutykos, nyűgös időben is van mit csinálni a gyerekekkel.

A legmókásabb, ha megfestjük őket. Most elsősorban erre mutatunk jó pár példát. Lássuk, mit lehet kihozni úgy egy kupac kavicsból, hogy aztán esetleg ne csak dekoráljanak, hanem el is szórakoztassák a kölköket.

Elsőként arra mutatunk példát, hogy akár egy egész várost is kreálhatunk a kavicsokból-kövekből, házakkal, autókkal, növényekkel.

Virágszerető kislányokkal akár egy egész kertre való növényzetet is pingálhatunk.

Martha Stewart oldalának segítségével egész állatsereget is készíthetünk belőlük, igaz, némelyikhez nemcsak festék, de ragasztó is elkél.

Ezt a kacsacsaládot akár bölcsisek és óvodások is elkezdhetik, egy kis szülői segítséggel tuti sikerélményt jelent majd.

Mutatunk pingvineket is, mert legalább egy kedves Olvasóról tudjuk, hogy gyermeke pingvinmániában senyved.

És mert a közelmúltban akkora sikere volt a sünöknek: ecsetet, festéket elő!

És hogy is maradhatna ki a sorból a bagoly, zaphodbb örök kedvence?

Az autók a tenger felé mennek, de inkább onnan jönnek... Már ha kavicsos az a tengerpart.

Persze, kavicsokból és kövekből remek társasjátékok is készíthetők a gyerekkel együtt. Élvezetesebb és némileg olcsóbb is, az egyediségéről nem is beszélve, mint azok, amiket a boltban tudnánk beszerezni. Emlékeztek még a kavicsdominóra?

Kedvenc kreatív apukánk, Joel betűfelismerő társast kreált a kavicsokból, ráadásul a hozzá szükséges kiegészítőket is publikálta.

De persze, betűket is festhetünk magára a kavicsokra. Sőt, akár egy egész scrabble-re való betűkészletet is felhalmozhatunk.

Festés helyett a nyomtatott sajtóból származó betűket is használhatunk: ezeket decoupage technikával applikálhatjuk rájuk.

Meséket is életre kelthetünk a kavicsokból: a Répamese például tökéletes alany erre a projektre.

A legkisebbek esetében ne bonyolítsuk túl a dolgot. Fessék a köveket egyszínűre élénk, tiszta színekkel, ezekből aztán mindenféle formát ki lehet tenni.

Nagyobbaknál már bonyolíthatjuk a dolgot - készítsünk velük kirakóst!

Puzzle-ből ezerfélét kreálhatunk.

Akár a rokonságot is kirakóssá változtathatjuk!

De akár tematikus puzzle-t is készíthetünk, pl. cirkuszost, vonatost.

Azért ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a festés már önmagában is öröm és elfoglaltság. Natúr színekkel nagyon dekoratív végeredményt érhetünk el, csak az alkotás öröméért.

Nagyobbakkal a nyáron látott állatokat és növényeket is ráfesthetjük a kövekre, művészi dekorációként díszíthetik majd a hidegebb időkben a gyerekszobát, a nyárra emlékeztetve.

És ha már említés szintjén volt, azért vegyük ide a jól bevált decoupage technikát újfent, hiszen ezzel a kisebbek is egészen látványos műveket készíthetnek. Akár szalvétából...

Akár az együtt megtett sétákon zsákmányolt növényekből...

Sőt, az utóbbi időben többször emlegetett tetoválás-matricákból is.

Megunt, leharcolt csipkével is beboríthatjuk a kavicsokat, igazán szépek így. Ha meg mindenképp festeni szeretnénk, fújjuk le festékkel, majd száradás után vegyük le róla a csipkét.

Ti gyűjtitek a kavicsokat?

5 komment

Címkék: játék gyerek szülő művészet kreativ kert úton idea társasjáték sk dekor ötletparádé

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr933026030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.08.19. 14:36:37

Ezt a kavicsfestést én egyszer unalmamban kezdtem el a bulgár tengerparton. Mire észbe kaptam, körbeálltak a turisták, és elkezdték megvásárolni a köveimet. Aztán nap végén a tengerbe dobáltam a maradékot, amit másnap nagy örömmel hoztak fel a búvárok. :-D

silverwol 2011.08.19. 15:25:29

Érdekes, jó kis cikk. Tetszenek az ötletek, köszi!

ZboroKrisz · http://artinterior.blog.hu/ 2011.08.21. 11:00:06

Gyerekkorom óta a kövek, kavicsok bűvöletében élek. Nagyon édes a kő város és a többi ötlet is jó, a kisautós társasjáték a kedvenc. A betűsről jut eszembe, hogy láttam egyszer egy esküvői dekorációban, hogy az ültetőkártyák helyett kavicsokra írták a neveket, és mindenki hazavihette emlékbe. Szerintem nagyon kedves ötlet.

Kőmániások ezt nem hagyhatják ki (pihe-puha kőbútor):
artinterior.blog.hu/2011/08/16/pihe_puha_alom_kavicsagyon

ZboroKrisz · http://artinterior.blog.hu/ 2011.08.22. 07:48:32

@felhasznalo: :))
látszik, hogy kőmániások vagyunk mind a ketten! :)
süti beállítások módosítása