Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Április 22. - A Föld Napja

2008.04.22. 13:48 felhasznalo

 
Mivel ma van közös Anyánk, szülőbolygónk nemzetközi napja, nekünk is illik legalább egy poszt erejéig tisztelettel adózni Neki. Összeállításunkban olyan játékokat, kellékeket gyűjtöttünk össze, amelyek kímélik Gaia testét születésüktől megsemmisülésükig.
A környezettudatos életre nevelést nem lehet elég korán kezdeni. De azt, hogy miképpen fogjunk hozzá, sokan nem igazán tudják. Az alábbi tíz, Föld-kímélő tipp segíthet belevágni.
 
1. Pelenkák
 
Számtalan tanulmány született az eldobható és a mosható pelenkák témakörében. Mindenesetre tény, hogy gyermeked a szobatisztaság várvavárt eljövetleéig kb. 6000 pelenkát pakol tele ezzel-azzal. Az eldobható pelelnkák úgy 200-500 év alatt bomlanak le teljesen, és ez azért elgondolkodtató. Ráadásul az eldobható pelenkák gyártásánál a mai napig használnak olyan nedvességmegkötő anyagokat, amelyeket az 1980-as évelkben a női tamponok gyártásánál betiltottak. A mosható pelenkák esetében vizet, energiát és vegyszereket (no, meg nem kevés időt) használunk fel, ám ha lenne itthon ilyen szolgáltatás, pelenkamosodával is mosathatnánk. Egy tanulmány szerint az otthon mosott pelenkák az eldobhatókkal szemben csak 53%-ban szennyezik a környezetet, de ha a mama igénybe veszi a pelenkamosó-szolgálatot , akkor még ez az érték is megfelezhető.
 
Textilpelenkák: Az újrafelhasználható pelenkák már nem azok, amik a mi gyerekkorunkban voltak, és ma már a pelenkatűk ideje is lejárt. A mai mosható pelenkák már olyan környezetbarát anyagok felhasználásával készülnek, mint a bambusz, természetes pamutszál, kender. Vannak természetes gyapjúval bélelt pelusok, amelyekkel megelőzhető a pelenkakiütés és a megfázás. Használhatunk hozzá mosható vagy kivehető betétet. A mosást elég alacsony hőfokon elvégezni, hiszen a legtöbb mosópor 40-60 fokon fejti ki legjobban hatását. A főzőmosást nyugodtan elhagyhatjuk – kivéve, ha a baba beteg, viszont ekkor ne használjunk mosószert, mert az ebben lévő enzimek ilyen hőmérsékleten már kapásból lebomlanak, hasznukat nem vesszük. Az áztatáshoz használjunk ecetet, ez tökéletesen gyilkolja a bacilusokat, melette pedig szagtalanít is. Ráadásul használatával a textil is puhább lesz. Mosószerként használjunk biomosószert, esetleg mosószappant, mosódiót, ezek már csak azért is ideálisak, mert sokkal kevesebb eséllyel okoznak ekcémát, mint márkás, agyonreklámozott versenytársaik.
 
Biológiai úton lebomló pelenkák: Növényi alapú műszálakból készülnek, nem petróleumalapú műanyagokból, így megfelelő körülmények között komposztálhatók. A szabványok szerint egy-egy ilyen pelenkának 90-180 nap alatt kell teljesen lebomlania, ami jelentős eltérés a 200-500 évhez képest. Ehhez természetesen normális komposzgödörre, földigilisztákra, mikroorganizmusokra van szükség. Léteznek hibridpelusok is: ezeknek a betétje bomlik csak le biológiai úton.
 
2. Anyatej vagy tápszer
 
Ezen nincs mit gondolkodni, mindenképp a szoptatás a nyerő. Ingyen van, egészségügyileg jótékony hatással van a babára és a mamára is, nem jár környezetszennyezéssel, nem utolsósorban pedig meghatározó élményt jelent mindkét fél számára. A fogyasztói társadalomban azonban az élet minden területét lefedik megfelelő termékekkel és ez a szoptatás esetében is így van. Gondoljunk csak a szoptatóspárnákra, a melltartóbetétek széles választékára. Ezekből is beszerezhetünk természetes pamutból vagy gyapjúfilcből készült, mosható változatokat. Ugyanez igaz a számtalan terhességi és mellbimbókrémre. Nem vitás, hogy ezek között sok remek, igazán hatásos termék van, de a sima olívaolaj vagy lanolin használatával hasonló hatást érhetünk el.
 
Ha nem megy a szoptatás és elkerülhetetlen az üveges etetés, választhatjuk a fejéses módszert. Ennek persze alapfeltétele, hogy legyen tejünk, amit ha lefejtünk, üvegben adhatjuk oda gyermekünknek. Az üvegek terén részesítsük előnyben azokat, amelyek mentesek a mérgező anyagoktól (pl. biszfenol-A) és szerves anyagokból készültek.
 
3. Szilárd ételek
 
A csecsemők úgy hat hónapos koruktól kezdenek szilárd táplálékot fogyasztani. A rizs és zöldségpépeket lassacskán felváltják az olyan ételek, mint a hal, hús, tojás, hüvelyesek és zöldségek, gyümölcsök. Az üveges ételek vásárlása minden bizonnyal kényelmes megoldás, de mivel felnőttként mi sem üvegekből táplálkozunk, a babának vajon miért kellene így tennie? Olykor-olykor persze érthető, hogy nem tudunk főzni, ilyenkor jól jöhet a frissen lefagyasztott vagy csak természetes anyagokból készült, előre elkészített bébiétel. De azért, ha tehetjük, főzzünk mi magunk gyermekünknek. Készítsünk zöldséges ragukat, vagy tofut, lencsét, bármi mást, aztán fagyasszuk le apró adagokban, hogy könnyedén előkaphassuk, ha szükségünk van rá. Az alapanyagokat, amennyiben tehetjük, biogazdálkodásokból, bioboltokból érdemes beszerezni, egyrészt ezek a lehető legjobban kímélik a környezetet, másrészt gyermekünk egészségét is. Ha nincs is lehetőségünk minden alapanyagokat a drága biopiacokon beszerezni, érdemes legalább egy-két, sokat és nagy mennyiségben használat élelmet innen vásárolni (pl. burgonya, alma, esetleg répa, hús). Ennyivel is kevesebb mérget juttatunk a környezetünkbe, és a babába.
 
4. Öltözködés
 
A gyerekek, főleg az első életévben elképesztő tempóban növik ki aktuális ruhatárukat. Épp ezért egyrészt nem muszáj nagy mennyiségű ruhát felhalmozni, másrészt ha újonnan vásároljuk ezeket, vegyük figyelembe, hogy minél színesebb egy ruha, annál több vegyianyagot alkalmaztak a gyártás során. Részesítsük előnyben a természetes alapanyagú, vászonból, pamutból, gyapjúból készült ruhadarabokat. Ezek gyengédek a gyerekek érzékeny bőréhez, ráadásul sokkal jobban bírják a számtalan mosást. Ha szívesebben adnánk mégis színes, cuki kis ruhákat a kölökre, ne feledkezzünk meg róla, hogy vásárolhatunk használt ruhákat is. Vagy megbeszélhetjük a baráti társaságban, családban, hogy ki kitől örökli meg a gyerekek ruhatárát.
 
5. Testápolás és fürdés
 
A babahintőporok, krémek, fürdetők, és testápolók reklámai csak úgy elárasztanak bennünket. Ezek persze mind azt sulykolják, hogy az adott termék mennyire jó a baba bőrének, hajának, popsijának. És még az illatuk is finom. Mondanunk sem kell, hogy a kozmetikumokban használt illat és színanyagok nem túl egészségesek. Hacsak nem biotermékekről van szó, de azokat általában nem hirdetik olyan vehemenciával, mint a jól ismert márkákat. A legjobb, ha gyermekünknek a gyógyszertárakban kikevert kozmetikumokat vesszük meg, de jó tudni,hogy az egyik legjobb babatestápoló a jó öreg olívaolaj – viszonylag olcsó, természetes és nincs benne adalékanyag. Az sem gond, ha a kicsit úgy az első születésnapjáig csak sima, tiszta, meleg vízben fürdetjük.
 
6. Mosás és takarítás
 
A baktériumokkal vívott állandó harccal általában többet ártunk, mint használunk. A tanulmányok szerint a túlfertőtlenített környezetben felnövő gyerekeknél nagyobb esélllyel alakul ki asztma, allergia, ekcéma. Így aztán nyugodtan állíthatjuk: semmi szükség állandó fertőtlenítésre, sterilizálásra. A baba bőrének az a legjobb, ha nem érintkezik szintetikus anyagokkal, vegyszerekkel. A pelenkákat sima szappannal, tiszta, meleg vízzel is kimoshatjuk. De használhatunk mosódíiót, mosószódát, szappant is. Öblítő használatára semmi szükség, ha aggódunk amiatt, hogy nem elég puhák a ruhadarabok, tegyünk a mosáshoz ecetet: remekül oldja a textilszálakra lerakódott vízkövet, lágyítja a vizet, szagtalanít, fertőtlenít. Nem lesz tőle ecetszagú a ruha.
A takarításhoz is számtalan alkalommal használhatunk ecetet: pl. vízkőoldáshoz, ablaktisztításhoz. Szódabikarónából remek súrolószert készíthetünk. A citromlé nemcsak kellemes illatot hagy maga után, de csillogóvá varázsolja a fémfelületeket. Érdemes törekedni arra, hogy a takarításhoz használt szerek közül minél többet váltsunk ki természetes anyagokkal. Ezek egyrészt kevésbé irritálnak, másrészt a környezetet is kímélik.
 
7. Játékok
 
Térjünk vissza a gyökerekhez: válasszunk fából és természetes anyagokból készült játékszereket gyermekünknek. Mivel a legkisebbeknél még szinte minden a szájukban landol, figyeljünk arra, hogy la lehető legkevesebb vegyianyag forduljon elő játékaikban. Ha nagyobb már a gyerek, vásároljunk neki használt játékokat, vagy ugyanúgy, mint a ruhák esetében, járjanak körbe a családban, baráti társaságban a játékszerek is. Részesítsük előnyben azokat a játékokat, amelyek erősítik a gyerekek kötődését a természethez, a természetességhez. A szomorú igazság az, hogy manapság egy átlagos gyerek számtalan márkalogót felismer pillanatok alatt, de csak kevés olyan növény van, amit a virága, levele alapján meg tudna nevezni.
 
8. Bútorok és kiegészítők
 
A babáknak még nincsenek nagy igényeik – biztonságos alvóhelyre, egy gyerekülésre, egy etetőszékre, egy babakocsira vagy hordozóra van csak szükségük. Vásárolhatunk neki használt bútort is akár, de matracból csakis újat vegyünk (egyes tanulmányok összefüggést mutattak ki a használt matracok és a hirtelen csecsemőhalál között). Autósülésből is érdemes újat venni, hiszen láthatatlan sérülések lehetnek rajta, amelyek gyengítik stabilitását, ellenállóságát. Ha új bútorok vásárlására adjuk a fejünket, válasszunk jó minőségű, tartós darabokat, amelyek lehetőleg ne tartalmazzanak semmilyen mérgező vegyianyagot (pl. festék, ragasztó). Választhatunk textilből készült bölcsőt is.
 
9. Otthoni környezet
 
Ma már köztudott, hogy a terhesség folyamán elfogyasztott alkohol és cigaretta káros hatással van a magzatra. De ugyanez igaz a megszokott környezetünket alkotó tárgyainkban megbújó vegyi anyagokra is: a festékek, szőnyegek, bútorok, ágyneműk mind tartalmazhatnak ilyeneket. Mikor a gyerekszoba kialakítására kerül a sor, használjunk természetes vagy nem toxikus festékeket, és ne a baba születése előtt tetessük le az új padlószőnyeget. A gyanúsabb darabokat tároljuk néhány napig jól szellőző helyen, hogy kiengedhesse magából a káros gőzöket, gázokat.
Ami fontos a baba születése előtt, legyen az a baba születése után is. Ha netán dohányzik valaki a családban, figyeljünk arra, hogy ez ne a babával egy légtérben történjen.
 
10. Törlőkendők
 
A törlőkendők általában tartalmaznak glikolt (kötőanyag, amely a fagyállóban is megtalálható), parabeneket (széles körben használt kozmetikai konzerválószerek) és illatanyagokat, amelyek akár 600 féle vegyianyagból is készülhetnek. Inkább használjunk egy leselejtezett textilpelenka darabot és meleg vizet, és kerüljük az eldobható pelenkázó-alátéteket, valamint az illatosított pelenkatárolókat, pelenkázótáskákat.

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek szülő anya apa baba öko

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr93436911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása