Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Életrekelt félelmek

2009.10.22. 09:56 felhasznalo

Elképesztő fotósorozatra bukkantam Joshua Hoffine oldalán. A munkásságát csak horrorfotográfiának tituláló fiatalember egyik fotósorozatán a gyermekkori félelmek témáját járta körül - nem kicsit hátborzongató tökéletességgel.

Van itt minden, amitől az ember már kiskora óta retteg: pincelépcső alatt bújkáló rém, ágy alatt kaparászó szörnyeteg, nyikorgó szekrényajtó mögül támadó rém, lépcsőn üldöző éhes farkas. És még számos, hasonló borzalom. Borzalom, de abban az értelemben, ahogy az emberre hatnak a képek. Egyébként nem találom betegesnek, hogy valaki - akárcsak terápiaként - megjeleníti a félelmeket, ahogy teszi azt pl. Stephen King közkedvelt könyveiben. Főleg, ha ilyen színekben, képi világban fogalmazza meg őket, ugyanazzal a maximalizmussal, ahogy mások az élet szebb oldalát festik le. Igaz, ezeket a képeket nem tenném a gyerekszoba falára, sőt, máshová sem.

Ti mitől féltetek gyerekként? És mitől félnek a gyerekeitek?

 

Forrás: Joshua Hoffine

15 komment

Címkék: design kép gyerek művészet

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr831460850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.10.22. 10:17:52

Amikor nagyon pici voltam, a farkasoktól meg a piranjáktól féltem (jaja, korai természetfilm-nézés), de ez nagyon hamar elmúlt. Miután megnéztem a Hairt (olyan 4 évesen), egyfolytában rettegtem, hogy háború lesz és apukámat elviszik katonának.
Amitől rosszakat álmodtam, és nagyon-nagyon rettegtem az a tűzvész volt, terveket kovácsoltam, hogy mit lehet kihurcolni a házból, de ez a mai napig megmaradt egy kicsit. (Aztán a madarak, de arra jó okom volt, bántottak.)
Az öcsém a betörőktől félt. Annyira, hogy mindig felnőttes ágyneműt választott, hogy ha bejön a betörő, akkor azt higgye, hogy felnőttek vagyunk és majd nem mer bántani.
A képek nagyon ügyesek, rám leginkább a bohócos hatott. Nem tudom, miért.

szilda 2009.10.22. 11:16:45

Megnézt az oldalt és az összes képet. Riasztó hogy valaki ezt ennyire élethűen tudja a ábrázolni...az utolsó kép rettenetes...meg igazából a többi is. Én kb mindentől féltem/félek... egyedül lenni ma sem szeretek sötét lakásban...

maze 2009.10.22. 13:49:17

őszintén szólva, nekem felnőttként is felállt a szőr a hátamon és görcsbe rándult a gyomrom ezektől a képektől.

VirgArt · http://www.virgart.hu 2009.10.22. 14:06:39

Te jó ég... én rosszul lettem... tuti nem fogom megmutatni ezeket a gyerekeknek. Elképesztőek!
Egyébként kizárt dolognak tartom, hogy gyerekek ilyen képeket gyártanának le a fejükben.
Azt mondják az okosok, hogy a rémisztőbb meséket is nézés helyett olvasni kell a gyerekeknek, mert ilyenkor a fejében olyannak képzeli el "rosszat", amilyennek akarja. Ha viszont már készen kapja a képet, attól bizony félhet. Főleg, ha ilyen képeket lát...

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.10.22. 14:09:47

@VirgArt: Hm, induljunk ki abból, hogy Joshua Hoffine ilyeneknek képzelte a maga rémeit. Számomra az a döbbenetes, hogy egészen elképesztően gyönyörű színekkel valami rettenetet volt képes létrehozni.

És nem azért tettem ám fel, hogy mutogassátok a gyereknek, de gondolatébresztőnek, témának szerintem remek.

Virgart, amúgy beszélnék veled telefonon, ha dobsz egy számot nekem mélben.:)

VirgArt · http://www.virgart.hu 2009.10.22. 14:37:39

@felhasznalo:
Jól van, tudom, hogy nem azért tetted fel. Egyébként valóban, mint képek tökéletesek! Gyönyörű színek, éles, szép kivitel, csak a témák hátborzongatóak. Főleg, amikor egy pici csecsemőt tart egy halott anya... :o(((
Megy a mail.

lille 2009.10.22. 14:38:28

hátborzongató... de nagyon érdekes, igényes fotósorozat.
a hűtőben hullafej nekem is megvolt. :) persze már nagyobb gyerekként, mikor már akasztott embertől, fürdőkádban hullától és egyebektől féltem. kicsiként beértem a párnám alatti halakkal, az ágyam alatti rókával és Samuval, aki nem volt más, mint egy ártalmatlan koponya.
viszont mind a mai napig megmaradtam félősnek, csak kétgyerekes, bátor anyaként megtanultam leplezni... :)

bölcsésztanár 2009.10.22. 14:59:31

Hát ez tényleg nagyon találó.
Én akkor kezdtem komolyan félni egyedül a sötét szobámban, mikor 8-9 éves koromban láttam egy farkasemberes horrort. Aztán a Cápát. A cápával azóta nem álmodom, mióta a L'art pour l'art megénekelte, hogy csak akkor kell tőle félni, mikor az ember bőre nedves...
Szerintem nagyon felnagyítja és horrorizálja a gyerekek rémképeit a tévé, mert maguktól csak olyat találnak ki, ami már valahogy reprezentálva van a fejükben. Mondjuk az is elég durva lehet. A koponya és az alien a felnőttek fantáziáját tükrözi - szerintem.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.10.22. 15:13:44

Mondjuk legszívesebben az összes képeken szereplő gyereket jól megölelgetném, megitatnám kakaóval és elaltatnám. Ha nem is így képzeltük kicsiként (pl én a farkasokat), akkor is nagyon átélhetőek.
@bölcsésztanár: azért ez a cápa nagyon mókás így.

ejjkukk 2009.10.22. 15:28:03

Nem tudom, mások hogyan dolgozzák fel "normálisan" az ilyen képeket, de nekem sírhatnékom van!
És igazán jó a téma, mert szerintem vétek a gyerekeket összehozni az ilyen rémisztő gondolatokkal. A tv tényleg sokat segít azon, hogy egyre rosszabb legyen a fantáziájuk.
Szerintem nagyon beteg, aki ilyeneket elképzel, aztán szán rá időt, hogy tökéletesre fejlessze. (Ő nem alszik rosszul a rémektől??????)

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.10.22. 19:26:28

@lunanyuszi: igazi tyúkanyóra utaló vallomás volt ez.:)

@ejjkukk: Ha így nézzük, Stephen King sem tesz mást a regényeiben. Meg a többi hasonló író sem. Mondjuk, szoktam is mondani, örülök, hogy nem az ő bőrében kell élnem, én már rég megbolondultam volna a saját gondolataimtól. Kingnek pl. van egy novellája, egy fürdőszobai nyílásokon felfelé kaparászó, végnélküli ujjról, hát én attól rohadtul beparáztam, mikor olvastam. Utána hetekig rettegtem a fürdőben.:)

sz.kat 2009.10.22. 19:26:54

A posztban bemutatott képek szerintem zseniálisak. Igen, rémisztőek, ugyanakkor rendkívül művésziek, olykor borzalmasságukban is kifejezetten szépek. Természetesen nyilván nem gyerekszoba falára készültek :), sőt szerintem egyéb falra sem. Nem lakberendezős-dekorációs elemek ezek, hanem művészeti alkotások, egyszerűen csak eszerint szabad értékelni őket.
A művész honlapján látott képek azért már nekem is iszonyú meredekek...
Tényleg, vajon mit mondhat a kisfia (ha van neki) az iskolában, ha megkérdezik: Apukám foglalkozása horror fotográfus? :)
Amúgy én felnőtt fejjel még nappal is nehezen merészkedem le a pincébe, sötétedés után pedig kizárt dolog. Még a kert sötét csücskébe sem merek kimenni éjjel. Nem tudom megmondani, hogy mitől félek, de hogy nagyon, az biztos :)

Hannahmama 2009.10.31. 22:55:55

Szörnyűek. Lehet ezt nem most este kellett volna megnéznem. Én nagyon félős vagyok és voltam is gyerekkoromban. Nem vettek komolyan a szüleim sajnos, és egy hónap után korházba is kerültem a rémálmok rémképek miatt. Sok idő volt mire feldolgoztam őket. Mai napig nagyon félős vagyok. Szeretek a másodikon lakni e miatt, de ha a férjem nincs itthon este, akkor bezárom az ajtó mindegyik zárját, és el is torlaszolom ahogy csak tudom. Bár most nem elbújnék hanem ölnék ha valaki bejönne rajta. Horrol thiller filmeket pedig már legalább 5-éve nem nézek egyáltalán, de ami bekerült a fejbe az ott is marad, főleg a félelmek. Nem is engedem hogy a lányom bármi olyat nézzen ami kicsit is erőszakos, vagy szörnyes. Igy is lesznek félelmei, ez szinte elkerülhetetlen.

Hannahmama 2009.10.31. 22:59:14

Azt viszont nagyon remélem, hogy ezek a gyerekek nem látták és élték meg valójában ezt a frényképezést, hanem csak utána szerkesztették valahogyan oda. Mindegy, csak ugye nem voltak ennek szereplői igy valójában ahogy a képeken látszik!?!!!

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.10.31. 23:09:10

@Hannahmama: Nem, emiatt ne aggódj.:) Bár valószínűleg nem a szüleiken múlt, legalábbis, ha a Brüno idevágó jelenetét veszem alapul...
süti beállítások módosítása