Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Egyszer volt - Egy hintaló

2010.04.02. 17:40 zaphodbb

Gondolom, azt nem kell sokat magyarázni, hogy miért is volt szükség a hintalovakra már századokkal ezelőtt is. Nemcsak a szerepjáték kedvéért, hogy leutánozzák, amint apa elvágtat a naplementébe levadászni a vacsorát vagy az ellenséget, hanem ezzel játékosan előkészítették magát a lovaglást, amit minden kisfiúnak készségszinten művelnie kellett, ugyebár.

Az első lovagolható ló az a fajta volt, aminek a teste csak egy fanyél csupán, ilyen lovakról már a 15. századból maradtak fent illusztrációk. De alapjában véve ezek még csak a nagyobbacska gyerekeknek voltak használható, lovagolható játékok, hiszen ehhez szaladni kellett, lehetőleg gyorsan.

Anglia, 1983

Angliában a mostanira emlékeztető, igazi hintalóra egészen a 17. századig várni kellett, legalábbis feljegyzés csak onnantól van róla. Az első hintaló I. Károly gyerekkorából maradt fenn, ennek formája még kezdetleges volt, és nyomokban emlékeztetett csak lóra. A 19. századig megtartották ezt a formát az olcsóbb fajta hintalovaknál, némelyiknél kiegészítve lábtartóval és farokkal.

I. Károly hintalova, 17. század

Ahogy az életben az arab telivéreket kezdték előnyben részesíteni gyorsaságuk és könnyedségük miatt a felnőttek, úgy a játéklovak is követték a trendet, s jóval kecsesebb, elegánsabb és élethűbb formát öltöttek a 18. századra.

A lovak természetesen főként fából voltak, festett dizájnnal, esetleg faragással vegyítve, sőt, szokás volt üvegszemet berakni nekik a festés helyett. A sörényük és a farkuk legtöbbször igazi lószőrből voltak, mert az sokkal olcsóbb és egyszerűbb - az élethűségről nem is beszélve - volt, mint a faragás.

Anglia 1800-1850 között készült hintaló

Az 1800-as években egyre inkább elterjedt a lovak hobbiállatként tartása, ez megmutatkozott a hintalovak felhasználásában is, lassanként szinte minden gyerekszobának kötelező kellékévé váltak, de már nem mint edzés-kellék, hanem mint játék. Ez pedig magával vonzotta azt is, hogy állandó megújulással próbálkoztak a gyártók.

1877-re Angliában már tizenegy különböző hintaló gyártó alakult. A lovak népszerűségének növekedésével együtt járt, hogy a korabeli fotósok előszeretettel használták a gyerekek fotózásakor kellékként, így az 1800-as évekből már gazdag anyag áll rendelkezésre a hintalovak dizájnját illetően.

Franciaország, 1870

Anglia, 1885

Mostani, általunk is jól ismert formájukat, az 1900-as évek elején érték el a hintalovak, majd indultak el a cifrázás útján külsejükben. Ezt a fejlődést azonban visszavetette a háború, ami miatt rákényszerültek a gyártók az olcsóbb, egyszerűbb vonalakhoz nyúlni, így népszerűvé válhatott a fémből készült hintaló is.

Az utóbbi években támadt igény újra a kézzel készült,  egyedi hintalovak gyártására, amit mi, mint dizájnblog természetesen üdvözlünk és támogatunk, még akkor is, ha az ár miatt otthon nekünk sem egyedi hintaló figyel.

USA, 1959

Anglia 1950-1959 között készült hintaló

Forrás: Museum of Childhood

Szólj hozzá!

Címkék: játék gyerek hinta hintaló egyszer volt

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr121787714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása