Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Könyvajánló - A királykisasszony, akinek nem volt birodalma

2010.09.20. 09:18 zaphodbb

A Moly.hu könyves közösségi oldal felkérésére - ahol új rovatként különböző tematikájú blogok írnak saját profiljukba vágó könyvekről -, könyvajánlást írunk Nektek időről-időre, csak úgy és annyit, ahogy az egyik anya a másiknak ajánlana egy mesekönyvet az oviban, vagy a játszótéren beszélgetve. Elsőre a választásom Sarah Gibbs-Ursula Jones: A királykisasszony, akinek nem volt birodalma című könyvre esett, amiről már hanna is írt pár mondatot nálunk.

Királykisasszonyos történetekkel, amikben a a királyfi eljön és boldogan élnek, míg meg nem halnak, el vagyunk látva rogyásig. Lányos anyukaként rengeteg ilyet olvasok a gyerekeknek, ezért tulajdonképpen már a könyökömön jön ki a sok - amúgy szebbnél-szebb - szerelmetes mese, amiben fehér paripán és kastélyban, és mindenki gyönyörű és boldog.

Ezért is felüdülés nekem mindig, amikor a lányok Sarah Gibbs-Ursula Jones: A királykisasszony, akinek nem volt birodalma mesét kérik este. Ugyanis teljesen rendhagyó a történet, nem a szokványos szerelmi egymásra találást kapjuk, hanem egy bolyongó királykirálykisasszonyt, aki tulajdonképpen csak azért királykisasszony, mert azt mondja magáról. És nem királyfit találunk, hanem egy udvari bolondot, aki egy piros harisnyával elhódítja az igazi királyfiak elől a lányt.

A mese nekünk, felnőtteknek is szól, történet arról, ahogy bolyongva keressük az utunkat és várunk mi, lányok fiatalként a királyfinkra, aki végül sosem annak a képében és nem úgy érkezik, akit és ahogy mi azt elképzeltük. Egy mese, amiből tanulni lehet a másság elfogadásáról, arról, hogy a külcsíny mögött a belbecs számít, és hogy a pénz nem boldogít.

Mindamellett még, hogy a történet gyönyörű, kerek egész és a fordítás is jól sikerült, az illusztrációk, amiket Sarah Gibb készített a könyvhöz, tényleg varázslatosak, igényesek és különlegesek, művészi remekké téve a mesekönyvet.

6 komment

Címkék: könyv gyerek könyvespolc

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr522307011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orbiska · http://borokazselyke.blogspot.com/ 2010.09.20. 10:11:41

Ó, ez a kedvenc könyvem... én is áradoztam róla a kedvenc könyveim közt egyszer.

borokazselyke.blogspot.com/2010/05/konyvek-hercegnokrol-tunderekrol.html

Imádom a képeit! Főleg a fákat. És a mesét is, mert vicces és mégis nagyon szép.

hangaagi · http://hangaagi.blog.hu 2010.09.20. 10:45:36

Imádom az ilyen illusztrációkat! Nagyon...
idevele... :)

barkaf 2010.09.20. 10:55:53

Hú, nagyon szeretem ezt a könyvet, csak egy megjegyzés: úgy tudom, Ursula Jones a szerzője, Sarah Gibb készítette az illusztrációkat és nem fordítva.... Vagy én tudom rosszul?

zaphodbb · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.09.20. 11:03:18

@barkaf: köszi, hogy szóltál, dehogynem Gibbs az illusztrátor, összekavartam, de már javítva :)

chilling 2010.09.20. 14:24:46

nagy kedvencunk, orulok, hogy itt is viszontlatom! :)
süti beállítások módosítása