Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Válaszol a lakberendező 1.

2011.08.23. 10:40 felhasznalo

Csak a múlt héten mutattuk be Nektek Noémit, a Kedvenc Otthon blog szerzőjét és a Gyerekszoba lakberendező-szakértőjét, de máris érkezett egy kérdés, ő pedig máris kimerítő válasszal szolgált rá. Íme:

Kérdés:

"Sziasztok!

Régóta érdekel a kérdés, hogy pl. az Ikea katalógusban szereplő képeken egy csomó helyen a saját textíliájukat teszik a falra tapéta gyanánt, vagy vonnak be bútorokat vele.

Szerintetek milyen anyaggal és hogyan rögzítik, hogy nem üt át és szép marad?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Erdélyi Linda"

Válasz:

"Kedves Linda!

Az IKEA textilek falra vagy bútorra ragasztása nem hiszem, hogy jellemző megoldás lenne, ha egy ikeás enteriőr fotón mégis felfedeznénk egy textilt a falon (a legújabb, 2012-es katalógusban mindössze egy ilyen képet találtam), az valószínűbb, hogy csak a fotó kedvéért született, a styling munka eredményeként.

Miért is tennénk? Textillel dekorálni egy falat vagy bútordarabot sokkal kényesebb művelet, mintha tapétával tennénk ugyanezt, ráadásul a tisztántartása is kérdéses.

Ha mégis ilyesmire vetemednénk többféle technikával próbálkozhatunk:

  1. Az eldolgozott textilt a felületre illesztve decoupage ragasztóval kenjük át, és hagyjuk megszáradni. Hátránya, hogy a textil felülete a száradás során keményedik, vagyis inkább barázdált mint sima felületet kapunk a végén.
  2. Vizes bázisú, kasírozáshoz is használatos PVA ragasztóval rögzítjük a textilt. Ebben az esetben a felülete textiles marad, de előfordul, hogy átüt a ragasztás.
  3. Szilikon ragasztót használunk, ami nem üt át a textilen. Hátránya viszont, hogy a ragasztó nagyon sűrű, így nagy felületen nehéz vele bánni.
  4. Erős kétoldalú ragasztóval tapasztjuk a textilt a bútorra. Nem végleges megoldás, és nem is fog szépen rásimulni a textil.

Az egyszerűség kedvéért én maradnék a tapétás/dekorpapíros dekorációnál, ha bútorról van szó. Óriási a választék, ráadásul gyerekszobába nem muszáj babás mintákat választanunk (sőt!), nézelődjünk a csíkos, pöttyös, virágos tapéták között is. A vinyl tapéták pl. moshatók, súrolhatók. Papírtapéta esetén a tapéta és a bútor "találkozásakor" (pl. komód fiókjain, szekrényajtón, asztal lapján), ha tisztításnak, sérüléseknek ellenálló felületet szeretnénk létrehozni, akkor érdemes lehet a decoupage ragasztót elővenni, majd a végén decoupage lakkal rögzíteni a felületet.

Sok sikert!

Noémi"

Kérdéseiteket ezen az email címen várjuk!

1 komment

Címkék: tapéta textil gyerekszoba dekor válaszol a lakberendező

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr253173044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nikolett Mezei 2014.10.28. 16:03:47

numberedstreetdesigns.blogspot.hu/2012/03/adorable-baby-girl-nursery.html

itt is ikeás textil van a falon..
folyékony keményítő? vagy ilyesmi. nem tudom pontosan...
süti beállítások módosítása