Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Fogyasztás helyett kultúra

2012.07.11. 14:48 felhasznalo

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb bevásárlóközpont lánca a Walmart, ami hatalmas forgalma mellett óriási területeket foglal el fizikailag is. A dobozépületek nekünk is ismerősek lehetnek, itthon is van számtalan példa a hodály méretű hipermarketre. De mi lenne, ha ezekben a hatalmas építményekben nem fémpolcok és azokon számolatlan mennyiségű élelmiszer, vegyi áru és egyéb szükséges vagy felesleges cucc kapna helyet? Hanem mondjuk könyvek?

Na, erre csak egy példát láthatunk jelenleg, egész pontosan a Texas állambeli McAllenben, ahol az egyik Walmart áruház elhagyatott épületét egyszer csak óriási könyvtárrá, sőt, könyvmennyországgá alakították át. A varázslatot két cég hajtotta végre: a Meyer Scherer & Rockcastle, Ltd. a könyvtár belsejét tervezte meg és hozta létre, míg a Boultinghouse Simpson Architects a külső megjelenést vette kezelésbe. A 11 205 négyzetméteres könyvtár-óriás, amely jelenleg a legeslegnagyobb könyvtár az Államokban, 2010-ben még a Könyvtár Belsőépítészeti Design Díjat is besöpörte - joggal.

walmart5.jpg

walmart1.jpg

walmart2.jpg

walmart3.jpg

walmart4.jpg

A fantasztikus kezdeményezésben természetesen benne foglaltatik egy óriási méretű gyermekkönyv-részleg is, de egyébként is, ahogy elnézem, az egész hely meglehetősen gyerekbarát. És színes, élénk, levegős, ottmaradásra késztető. Ahol jó elmerülni egy könyvben és ahova tutira visszatér felnőtt és gyerek is szívesen.

walmart6.jpg

walmart7.jpg

walmart8.jpg

walmart9.jpg

walmart10.jpg

walmart11.jpg

walmart12.jpg

Annyira jó lenne, ha itthon is lenne ilyen. Például a kb. fele kihasználtsággal működő, de ennek ellenére gombamódra szaporodó plázák és irodaházak üresen álló részein. Persze tudom, durván a bilibe lóg a kezem.

Forrás: Co.Exist

8 komment

Címkék: design könyv gyerek szülő épület

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr504644018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JimGilmoure 2012.07.11. 17:11:06

Álmodik a nyomor... :(
Sajnos, legfeljebb használtuha vagy italdiszkont lenne...
De jó ellenpélda, bár nem hodály: a Siófokon június végén megnyitott plázában van egy Alexandra könyvesbolt és vele közvetlen kapcsolatban egy kávézó (sütiző?) Nekem tetszett.

Reggie 2012.07.11. 17:58:31

Hat igy sincs nagyon kihasznalva...

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.11. 18:11:06

Már megint egy ostoba kommunista poszt.

soproni1 2012.07.11. 19:23:52

Az a baj, hogy egy könyv mellett elszarakodik a bölcsész 5 órát. Nem forog a placc.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.07.11. 22:17:20

A hely erdekes, a poszt kiindulopontjaval vitatkoznek. Amerikaban pont azt szeretem, hogy a fektelen konzumidiotizmus es a vilag legbovebb es legszinvonalasabb kulturalis valaszteka bekesen megfer egymas mellett es az ember kompromisszumok nelkul valogathat ossze maganak egy menut errol a svedasztalrol. Ha ma ejjel kedvem szottyan elverni par dollart a Walmartban, majd masnap Joshua Bell-hangversenyre mennek, semmi akadalya. Csak igeny(esseg) kerdese.

Advanced Flight 2012.07.11. 22:50:54

Nem tudom, én attól a néhány könyvesbolttól se vagyok elájulva, ami nálunk van. A könyvek nagy része bulvár, giccs, XY celebszakácskönyv, VV faszom önéletrajza, színes-szagos albumok (persze ezek között azért vannak jók), a történelemrészleg meg 90 %-ban a Hitler és II. vh.
Van érték is persze, szépirodalom és igényes ismeretterjesztés, csak ezt egyrészt időigényes kihalászni, másrészt annak egy trafik is elég lenne, tök fölösleges ilyen Walmart-szerű hodályt építeni annak a néhány használható könyvnek.

Shopping 2012.07.12. 07:46:38

Amig kint èltem, sokat jàrtam könyvtàrba.
Ingyenes, van internet, ès filmeket is haza lehet vinni.

Nicholas Flood · http://apamsecret.blog.hu/ 2012.07.12. 09:02:48

@Réka ‎: Tökéletesen egyetértek. Nagy és sokszínű ország, aminek a sok szempontból egységes piac az alapja, főleg kulturális téren. Ha mi itt, Európában kulturális és elsősorban nyelvi különbségek nélkül értenénk egymást, akkor hirtelen óriási piac nyílna meg a könyvek, filmek, zenekarok előtt. Ami nálunk sikerkönyv, film, az ott épphogy eléri a futottak még kategóriát... Ami pedig nálunk a még fel nem ismert "magasművészetet" jelenti, az ott kb. a műkedvelő szintje. Mármint példányszám, bevétel, stb. szempontjából.
Amerikában ezért fér meg egymás mellett a profit és a kultúra. Azért a fenti példa nem a Walmart sikersztorija, de kibírja. Még az európai óriások is viszonylag pici piacnak minősülnek, nem hogy Magyarország.
Ettől függetlenül én is szeretnék egy olyan országban élni, ahol a fentiekre lenne igény. Ez azt jelentené, hogy legalább a lakosság fele inkább könyvtárba, mint plázába megy.
süti beállítások módosítása