Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Tapintható tudás

2014.07.03. 09:35 Bohusek

Egy ideje közelebb kerültem a látássérültek világához. Házi kísérletekkel is próbálok ráérezni, milyen lehet látás nélkül élni és boldogulni. A rendkívül tanulságos és sokszor katasztrofális eredményekkel járó próbálkozásaim napról-napra közelebb visznek ehhez a korántsem csak tragikus világhoz. Pörgetem a fejemben a hétköznapi szituációk vakként megélt verzióit, és próbálom megtalálni azokat a lehetőségeket, amik speciálisan a látássérültekre szabva gazdagíthatja a hétköznapokat.

Magam szórakoztatására megtanultam a Braille-ABC-t, bár tény, hogy a kitapintás terén még teljesen zöldfülű vagyok. A Braille-írás egyébként praktikussága mellett valahogy a látványával is lenyűgöz. Letisztult, elegáns, izgalmas felületnek tűnnek az apró dudorokkal ellátott tárgyak. Ha nyitott szemmel járunk, magunk is felfedezhetünk egy-két akadálymentesített eszközt környezetünkben. Még ha ezek közül sok teljesen elbaltázott koncepció mentén valósult meg (az egyik bank automatáinak gombjain például kitapintható a Braille-ABC, azonban mivel maga a gép érintő képernyős, a felirat az első gombnyomás után már értelmét veszti).

Little_Prince_braille.jpg

Forrás: Braille Bookstore

Íme két, fejlesztésre alkalmas, gusztusos eszköz.

A Danielle Pecora által tervezett Be-B labda segítségével könnyen sajátítható el a Braille-ABC, ráadásul játékos formában. Nem elhanyagolandó, hogy az esetleges kezdeti kudarc esetén kiválóan falhoz vágható az eszköz. Mielőtt valakiben felmerül a logikus aggály, a "tüskék" oldalán pöcök jelzi a betűk helyes olvasási irányát, ahogy a labdán található üregeknél is. A feladat amúgy egyszerű: párosítani kell az azonos betűket. Siker esetén pedig a szerkezet "kimondja" számunkra azt. A tüskék fenekén egyébként kitapinthatóak az ABC latin megfelelői is. 

be-b_ball_with_pegssm.jpg

be-b_ypegsm.jpg

img_0101.jpg

img_0107.jpg

Forrás: The Funambulist

A különleges ABC elsajátításában Rebecca Kamala Roychoudhury méhecskéje, a The Braille Bee is segítségünkre lehet. Golyóscsapágyak (mindig vágytam rá, hogy ezt a szót leírhassam) és speciális belső karocskák segítségével írhatunk a táblára, illetve egy mágneses tollnak köszönhetően elő is hívhatjuk a betűket, amelyeket ezután le is tapogathatunk, vagyis visszaolvashatunk.

Rebecca-Roychoudhury-TheBrailleBee-MAIN-IMAGE.jpg

Rebecca-Roychoudhury-TheBrailleBee-Image-Render2-dan1.jpg

Rebecca-Roychoudhury-TheBrailleBee-Image-Render32.jpg

Forrás: Bournemouth University

Szólj hozzá!

Címkék: design játék szolgáltatás iskola akadálymentesítés

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr306461281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása