Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Biztonságos lakás - a nappali

2008.04.12. 17:01 felhasznalo

A nappali a család egyik legfontosabb élettere a konyhán kívül. Általában itt elég nagy a tér ahhoz, hogy a gyerekek kényelmesen szétteríthessék játékait, elég a fény ahhoz, hogy ne mesterséges világítást kelljen használni, és általában a padlóburkolat is olyan, ami megengedi, hogy elheveredjenek a lurkók a földön. Számíthatunk tehát rá, hogy a gyerekek nem fognak megelégedni a szobájuk nyújtotta keretekkel, hanem meghódítják maguknak a lakás nappaliját is.

Mire figyeljünk hát? Először is, fontos, hogy játék közben a kicsik ne fázzanak fel. Ha kő vagy parketta a padló és nincs padlófűtésünk, tegyünk a burkolatra csúszásgátlóval ellátott szőnyeget vagy könnyen tisztítható habtapi lapokat. A padlószőnyeg ebből a szempontból ideális megoldás lehet, viszont gyakran a ragasztóanyag allergiát válthat ki. Arról nem is beszélve, hogy igen gyakran és alaposan kell tisztítani, hiszen a poratkák is előszeretettel játszanak benne.

Amikor gyermekünk eléri azt a kort, hogy négykézláb nyargal a lakásban, esetleg kapaszkodva már jár is, érdemes anyának, apának is négykézlábra ereszkednie, és alaposan szemügyre venni ebből a perspektívából a lakást. Rögtön meg fogjuk látni, milyen érdekes, ám veszélyes dolgok vannak gyermekünk keze közelében.

A használaton kívüli konnektorokat dugaszoljuk be, az elektromos készülékeket pedig, amennyiben lehetséges tegyük biztonságos magasságba, stabil bútorra, nehogy a gyerek magára rántsa. A video és DVD lejátszók nyílásait takarjuk le, különben egy-két apróságot simán belepasszírozhat a ded. A távkapcsolók nem vízállóak, márpedig a kisebb gyerekek előszeretettel nyálazzák agyon ezeket.

A féltett könyveket, dísztárgyakat vagy tegyük üvegezett szekrénybe, vagy pakoljuk fel annyira, hogy a gyerek ne érje el őket. A kíváncsisága ugyanis hatalmas, ám még nem igazán érti, hogy vigyázni kell rájuk.

Ha a kanapé vagy a dohányzóasztal sarkai szögletesek és kemények, tegyünk rájuk sarokvédőket. Így megóvhatjuk az utód koponyáját és állát egy-két kellemetlen találkozástól. A magasabb bútorokat mindenképpen rögzítsük a falhoz, nehogy ráomoljanak a hegymászót játszó csemetére.

A fiókok, szekrényajtók és ajtók, ablakok egyéb veszélyeket is rejthetnek. Először is, ott az odacsípődés veszélye. A fiókok, szekrényajtók esetén ezt egy speciális sínnel vagy kivetőpánttal egyszerűen megoldhatjuk, de ha erre nincs pénz, vagy nem akarjuk, hogy a kölök előszedje a szekrények teljes tartalmát, védekezzünk fiók és szekrényzárakkal. Ezekből lehet kapni felragasztható fajtát, manuális típust, de akár szerelhetőt is.

Az ablakok, ajtók esetében becsapódás ellen ékeket használhatunk. Bár a nyitott ablakoknál, hacsak nem a földszinten lakunk, érdemes a gyerekkel a szobában maradni. Még ha nem is teszünk semmilyen bútort alá, a gyerek egy kisszék vagy egyéb kisbútor odahúzásával megpróbálhat felmászni, hogy körülnézzen az utcán. Abból meg elég nagy baj lehet.

Ha lakásunknak erkélye is van, és az a nappaliból nyílik, zárjuk mindig az ajtót. Ha nyitva van a nyári nagy melegben, akkor pedig vagy figyeljünk a gyerekre, vagy tegyünk oda egy biztonsági rácsot, amelyen nem tud átmászni.

Ne feledkezzünk meg a szobanövényekről sem. A közkedvelt fajták között számos olyan található, amely mérgekkel védekezik a kártevők ellen. Ezeket mindenképpen tegyünk el a gyerek közeléből, hiszen a toxikológiai osztály látogatása egyáltalán nem kellemes családi program. A virágföld sem a legjobb gyerekcsemege. A tápszeres oldatokról már nem is beszélve.

Arról is győződjünk meg, hogy a függönyökbe kapaszkodva a karnis nem fog a gyerek fején landolni hirtelen. Ha úgy ítéljük meg, hogy gyermekünk nem csekély ereje elégséges a karnis szakszerűtlen eltávolításához, vagy vágjuk rövidebbre azokat a függönyöket, vagy csomózzuk fel őket annyira – még ha ez annyira nem is szép látvány -, hogy ne érje fel a kölök. Esetleg cseréljük le ideiglenesen őket néhány rólóra.

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság gyerek szülő anya apa baba nappali biztonságos lakás

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr41422167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása