Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Üvegvarázs – Interjú Panyi Zsuzsival

2008.12.03. 13:58 felhasznalo

Internetes böngészéseim során rábukkantam egy olyan oldalra, ahol fantasztikus gyűrűk, medálok, csattok és fülbevalók kellették magukat. Az egyszerű formák és gazdag, de harmonikus színvilág jellemezte ékszerek egy fiatal iparművész alkotásai, melyek közül bármelyik darab alkalmas arra, hogy a mindennapok hajtásában és a gyermeknevelésben megfáradt anyáknak kényeztetést és örömet nyújtsanak karácsonyi ajándékként is.

 
·    Panyi Zsuzsi, amellett, hogy csodálatos üvegékszereket készít, háromgyermekes anyuka. Gyermekeid születése előtt mivel foglalkoztál?
·    Végzettségem szerint építész vagyok, az egyetem alatt született az első gyermekem. Ez egy olyan szakma, ahol a pályázatok miatt sok “éjszakázást” is elvárnak a munkahelyen. Ezért most éppen nem életszerű 3 gyerekkel.

 
·    Ekkor is volt már kapcsolatod az üveggel mint anyaggal? Egyáltalán, hogy jött a képbe az üveg?
·    Édesapám üvegipari gépész és otthon volt egy vállalkozása. Mikor gyerekek voltunk, üvegtáblák közt bújócskáztunk. Az egyetemen is sokat foglalkoztam mind elméleti, mind gyakorlati szinten üveggel. Volt egy nagy tanulmányom, amivel még díjat is nyertem. Ez a keret nélküli üveghomlokzatokról, az ún. strukturális üvegezésről szólt. Üveghomlokzatokat mindig is előszeretettel használtam a terveimben.
A szakmámról még azt szoktam mondani, hogy valamit vagy jól csinálok, vagy sehogy. Ez a másik indok, ami miatt szakítottam most az építészettel. Hiszen egy ház léptékű munkát nem tudnék gyerekek mellett olyan minőségben elkészíteni, mint azt magamtól elvárnám. Ezért váltottam léptéket, egy ékszert ki tudok dolgozni a saját maximalizmusomnak megfelelően.
 
·    Hogy lesz egy kisgyermekes anyukából vállalkozó és iparművész?
·    Úgy jön, szeretni kell!
 
·    Az alkotáshoz a legtöbb embernek némi nyugalomra van szüksége. Három gyermek mellett hol és hogyan találod meg ezt?
·    Szervezés kérdése. Van egy laptopom, amit mindenhova el tudok vinni és egy digitális fényképezőgépem. Ez az alapfelszerelés. Televíziónk viszont nincsen, ez rengeteg időt spórol meg! A műhely a lakásunkban van, így nem kell utazni. Ha arra gondolsz, akkor nincs állandóan itt egy nagymama, de kevés az alvásigényem.
A dolgaimat legtöbbször a délutáni alvás alatt és fektetés után intézem, ekkor van a legtöbb nyugodt időm. Persze tudni kell azt is, hogy mi nagyon korán, ½ 8-kor fektetünk. Így a férjemmel marad egy kis időnk egymásra is, amit nagyon fontosnak tartok! Mostanra már eljutottam oda, hogy megtanultam kiszervezni feladatokat. A honlapomon nem én dolgozok, és a háztartásban is van segítségem. Másképp nem tudnám megoldani.

 
·    Manapság nem könnyű vállalkozásba kezdeni, főleg nem ilyen különleges területen. Ehhez mindenképp szükség van a család támogatására is. Nálatok ez hogy alakult?
·    A vállalkozást az anyósommal közösen csináljuk. Ő nagyon jó a könyvelésben és ez sokat segít. A gyerekeket is a támogatóim közt kell említeni, hiszen nagyon önállóak és sok mindent rájuk tudok bízni, sok dologban segítenek. Tudják, hogy anyának is van dolga, és nekik is megvannak a korukhoz való feladataik. Tudom, ez manapság nem népszerű, hiszen a „jó szülő” mindent megtesz a gyerekéért, a gyereke helyett. Nálunk ez nem így van, próbáljuk őket az önálló életre nevelni, ami szerintem nagyon fontos. A másik fő támogatóm a férjem, Őrá mindenben számíthatok és még büszke is rám!
 
·    Ha az alkotás, az ékszerek és üvegtárgyak készítése a munkád, mi a hobbid?
·    Most a szappankészítés, sütés-főzés. Régebben sokat varrtam, de arra manapság már tényleg nem marad időm.
 
·    Mikor készítetted a legelső darabokat? Van kedvenced a saját munkáid között, amitől nem szívesen válnál meg?
·    Először 2007. májusában olvasztottam üveget. De hamarosan jön a cég életében egy olyan pont, amikor feltárok majd jó néhány titkot a kezdetektől a nevezetes napig.
A kedvencem egy narancs-fekete fali kereszt volt, amitől nehezen váltam meg. Egy alapítványnak ajánlottam fel árverésre. Nagyon érdekes volt, hogy hogyan és kihez került. Az egész olyan szép és kerek történet lett.

 
 
·    Hogyan születnek meg az ékszereid? Honnan merítesz ihletet?
·    Először a fejemben, de van, hogy le is rajzolom. A fő vonal a színek. A színek harmóniájára épül minden. Van, hogy egy blúz, van, hogy egy kirándulás ihlet meg, ez teljesen változó. Mindig új dolgokon is jár az agyam, de ez a karácsony előtti időszak nem erről szól. Januárban, egy kis pihenés után fogok az új tervekkel és tárgyakkal foglalkozni, és az új kollekciókat elkészíteni.
 
·    Az alkotási folyamat melyik részét szereted a legjobban?
·    A színek összeválogatását és a kemencenyitást. Ez a kettő a legizgalmasabb, a többit azt hiszem, ki tudnám adni a kezem közül. A legkevésbé pedig a ragasztást szeretem!

 
·    Nyilván szükséged van bizonyos marketingre. Hogyan, milyen eszközökkel tudod népszerűsíteni a műveidet?
·    Kizárólag on-line marketing eszközöket használok. Ez egy kisvállalkozás, nincsen pénz óriásplakátra, olcsó és hatékony marketing kampányt kell folytatni és erre remek eszköz az internet. Sokat tanultam és tanulok ezen a téren, hiszen nem ez a szakmám. Ebben vagy nagyon kreatívnak kell lenni, vagy nagyon sok pénz szükséges hozzá. Én az elsőt választottam, már ha nevezhetjük ezt választásnak.
A legjobb marketing eszközöm a hírlevél. Ezen keresztül tudok kommunikálni az érdeklődőkkel. Most, karácsony előtt hetente küldök különböző akciókat, aminek mindenki nagyon örül. A másik a blogom, amiben többségében az ékszereimről, az alkotásról, és egy keveset a családomról is írok. Ezeken kívül még rengeteg eszközt használok, de ezeket tartom a legfontosabbnak.
 
 
·    Kik voltak rád nagy hatással életed során? Mesélj a kedvenceidről!
·    Szeretem a modern designt és a retro forma-, illetve színvilágot. Nagy hatással van rám a századközépi modern mozgalom csakúgy, mint a kortárs művészet. Múlt havi bécsi kirándulásunkon Hundertwasser grafikái, nyomatai jelentettek hatalmas élményt. Emberileg az apukám egyik barátja, egy Amerikában élő szemorvos és felesége nyújtanak számomra példát, a pozitív életszemléletüknek és hitüknek sokat köszönhetek.

 
·    Mit gondolsz, tíz év múlva milyen lesz Panyi Zsuzsi?
·    Olyan, mint most: boldog, alkotó, anya és üzletasszony.
 

Panyi Zsuzsi weblapja
Panyi Zsuzsi blogja

4 komment

Címkék: design interjú kiegészítő anya hellókarácsony csecsebecse

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr77801445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Süni 2008.12.04. 20:55:03

Talán a Trüffel gyűrű.A csoki is finom ebből:-)
Különben pedig tényleg mind gyönyörű.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.12.04. 21:03:13

Süni, csak szólok, a nyereményjátékoshoz kellene hozzászólni, nem az interjúhoz!:)

samumargo 2008.12.04. 22:35:01

Tényleg mind szép, de nekem a lime-moha gyűrű tetszik nagyon.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.12.05. 19:49:24

samumargo, a következő poszthoz írd a választásod.:)
süti beállítások módosítása