Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Ötven veszélyes dolog

2010.05.14. 14:20 felhasznalo

A szülő félt. Az a dolga. A gyerek meg nem fél. Az a dolga. A szülő ezért mindig úgy gondolja, hogy jobban tudja, mi jó a gyereknek, a gyerek pedig állandóan azt éli meg, hogy már megint nem szabad megtennie valamit, ami izgalmas és jó mókának ígérkezik. A mai szülők ráadásul - szerintem sokszor teljesen indokolatlanul - túlféltik a gyerekeiket. Ismerek olyat, aki már a homokozóba sem meri beengedni, nehogy valami fertőzést kapjon vagy allergiás legyen a kölök.

Meg olyat is, aki rosszul lett, mikor a csemetéje egy hirtelen mozdulattal felmarkolt egy parkban egy zöld kukacot és betömte a szájába. Khm. És persze láttam már olyat, aki a játszótéri mászókára sem engedte fel a négy év forma gyerekét, nehogy lepotyogjon.

Pedig a veszélyt az okosok szerint minden gyereknek meg kell ismernie, így tanulnak meg ugyanis kockázatot felmérni és helyesen dönteni. Nem mellesleg egy-egy helyzet megoldása még a kreativitásukat is fejleszti. Egy-két fájdalmas emlék - persze, bizonyos keretek között - csak a javukat szolgálhatja. Hiszen mikor járni tanulnak, tök természetesnek vesszük, hogy esnek, bőgnek, felkelnek.

Gever Tulley és Julie Spiegler a szerzői annak a könyvnek, melynek angol címe: Fitfy Dangerous Thing (You Should Let Your Children Do) - vadfordításban valami ilyesmit jelent ez magyarul: 50 veszélyes dolog, amit engedj meg a gyereknek. A könyvben az ötven veszélyes dolog között olyanokat találhatunk, mint: pillanatragasztóval összeragasztózni két ujjat, játék a jégesőben, nagyítóval égetés, szabad ég alatt alvás, játék a tűzzel, csúzlizás vagy az egyik kedvencem: az elemnyalogatás.

Persze, minden egyes tevékenységnél részletesen leírják, miképp kivitelezzük úgy, hogy a lehető legkisebb veszéllyel járjon, ráadásul adnak néhány elgondolkodtató ötletet is. Emellett még kiegészítő információkat is, amelyekkel a gyerek tudásanyaga is gazdagítható, már ha van kedve meghallgatni egyáltalán. Mondjuk, előtte nem ártana magyarra fordíttatni - vállalom! - és itthon is kiadni.

Persze, mondhatnánk azt is: vicc, hogy ehhez már könyv kell. A gond csak az, hogy bizony elkél az a könyv - kellemes kompromisszumot nyújt a túlféltő szülőnek és a kíváncsi gyereknek is. És főleg a szülőnek.

Nekem az elemnyalogatáson kívül megvolt a nagyítóval égetés, a szabad ég alatt alvás, a tűzzel-játszás, a csúzlizás is. A gyereknek is majdnem mind - a csúzli egyelőre kimaradt. Ti hogy álltok a nem veszélytelen dolgokkal?

Forrás: Fifty Dangerous Things 

6 komment

Címkék: játék könyv gyerek szülő praktikus

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr42001243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csípős csirkeszárny 2010.05.14. 22:54:47

Hát azért ez jaj!
Úgy tudom elképzelni, hogy esténként szépen bemagolom a könyvet, és alkalomadtán -ha a ded épp elemet nyalogat- előszedem a tudásom, és hűmegha mennyit tanult belőle.
De így, hogy kisfiam, tartsd ide a kezed, összeragasztom két ujjadat... groteszk lenne.
A lépcsőről sámlira ugrás, és seggel érkezés ér? 30 éve emiatt nem tudok rendesen ülni, miszlikbe törtem a farkcsontomat.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.14. 23:08:10

@csípős csirkeszárny: :D Simán ér! De lépcsőről SÁMLIRA? Ez hogy jött?

Masni__ 2010.05.15. 20:36:16

:-D Most már mindig ez jut majd eszembe, ha sámlit látok...

Brunella 2010.05.25. 14:39:57

Én fagyott kilincset nyaltam, és 80-nal mentem a bicajjal (nem egy időben)

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.25. 14:49:18

@Brunella: Pedig úgy lett volna igazán érdekes.:))))

Kuruttya 2010.06.09. 13:11:06

@Brunella: én csak 60-70 körül mentem bringával.. majdnem elsírtam magam közben, annyira be voltam szarva. Azóta országútra csak autóval megyek :P
süti beállítások módosítása