Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Egyszer volt - Egy görkorcsolya

2010.10.25. 18:14 felhasznalo

Ahogy sejthető, a görkorcsolya a jégkorcsolyából alakult ki - utóbbi története pedig évszázadokra, egyes források szerint egy évezredre nyúlik vissza.  A görkorcsolya születésének pontos időpontja sajnos nem meghatározható, de feltehetően már az 1700-as években is görkorcsolyáztak, így legalább 200-300 éves múltra tekint vissza.

Az első görkorcsolyák ezért nem is csoda, hogy a jégkorcsolya tovább fejlesztéséből születtek, és elsősorban nem szórakozásra, hanem közlekedési eszközként használták. Első ismert feltalálója egy belga úriember, Joseph Merlin, aki 1760-ban készítette el első fémkerekes görkorcsolyáját. Találmányának bemutatója kissé félresikeredett: egy farsangi bálon Londonban átkorcsolyázott a termen, miközben egy hegedűn játszott, majd nem túl elegánsan egy hatalmas tükörben landolt, mivel fékezni és kanyarodni még nemigen tudott vele. 

A XIX. században már egész komoly, cipőre szerelhető és lábszárra rögzíthető, 2-3-4 görgős korcsolyák jelentek meg - és ekkor bizony már nemcsak járműként, de jó mókaként is felcsatolták az emberek.


Németország, 1870.


Korabeli újsághirdetés, XIX. század

Az egysoros korcsolyát elsőként a francia M. Peitibled szabadalmaztatta 1819-ben. Ezzel és a hagyományos görkorcsolyával, no meg a számtalan további szabadalommal is csak az volt a gond, hogy irányításuk meglehetősen nehézkes volt, nemigen lehetett kanyarodni velük. Ezt a problémát már egy amerikai oldotta meg, bizonyos James Plimpton, aki a talp mindkét oldalára két-két kereket szerelt, és ezzel megszületett a kétsoros korcsolya. 


Görkorcsolyás úriember, 1905.


1910-ben ilyen szabadalommal is próbálkoztak


Terep-görkorcsolya, mindent legyőző lánctalpakkal, 1936.

1884-ben pedig megjelent az első csapágyas görkorcsolya, amellyel még könnyebben legyőzhető a súrlódás, és még könnyebbé vált maga a korcsolya. A fejlődés azóta sem állt meg, számtalan új modell jelenik meg, a '70-80-as évek óta pedig nemcsak az egysoros modell éli újra reneszánszát, de maga a görkorcsolyázás is - csak emlékezzünk az amerikai filmekben oly sokszor látott görkorcsolyás diszkókra. Ekkor már a cipős görkorcsolyák dívtak világszerte.

A görkorcsolyázásnak, mint sportnak természetesen számtalan ága létezik, ahogy maguknak a korcsolyáknak is. Létezik fitness-kori, ezekkel vannak általában tömve a boltok, ezt használjuk a legtöbben, ha szórakozni vágyunk. Léteznek agresszív görkorik, ezek a trükközésre kifejlesztett darabok, ugratni, és korlátokon, éleken csúszni is lehet vele. A gyorsasági görkorcsolya célját túlságosan nem kell magyarázni, de ezen felül van még több korcsolyázási stílus is: például a nordic blading, a downhill és a dance.

Én gyerekként még kétsorossal tanulgattam a gördülés tudományát. Majdnem pont olyannal, mint a képen. Anyu derekát fogva kisvonatként gördültünk keresztbe-kasul a lakásban, a piros fűzős korcsolyánkon egyensúlyozgatva. Később a téren próbálkoztunk több-kevesebb sikerrel és ügyességgel. És bár az állítható korcsolyámat pikkpakk kinőttem - és igazán görkorizni sem sikerült megtanulni -, jó érzés visszaemlékezni azokra a bukdácsolásokra. A gyerek bezzeg már tök profin suhan a maga egykerekesén, mintha azzal a lábán született volna.

Nektek volt görkorcsolyátok?

Forrás: Rollerskating Museum és Etsy.com - afleacircus

Szólj hozzá!

Címkék: sport gyerek szülő jármű egyszer volt

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr502396251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása