Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Ötletparádé - Adventi kalendáriumok 2.0

2010.11.17. 08:14 felhasznalo

Tavalyi nagysikerű posztunk után idén is adunk egy pár ötletet, hogyan készítsetek adventi naptárat otthon a gyereknek. Mert visszaszámolni, lassacskán készülődni, ünneplőbe öltöztetni a szíveket jó! 

Kezdjük a legegészségtelenebb naptárral: egyszerű, fahasábokból összeszerkesztett karácsonyfa minimál stílusban, megbolondítva minden napra egy színes, hatalmas nyalókával. Persze, a nyalóka lehet kisebb is, meg lehet nem-nyalóka is, a lényeg, hogy valami nassolnivaló legyen rajta. 

Persze, egészségtudatosan nevelt gyermekeinknek is létezik alternatíva: nekik készíthetünk dióból naptárat, minden napra egy kis olajos mag biztosítja a szükséges folsavat. Ráadásul még szép is, természetes is, és abszolút kötődik a mi kultúrkörünkben a karácsonyhoz.

De hogy ne csak rágcsálni és nyalogatnivaló adventi naptárakat mutassunk, íme egy remek ötlet olvasni már tudó és főképp szerető, könyvmoly gyerekünknek. Minden napra csomagoljunk be egy könyvet, vagy egy másik változat szerint: egy-egy saját mesét, ha a gyerek még nem tud olvasni. Persze, ha tud, akkor is odaülhetünk mellé, hiszen az együttlétnél nagyobb ajándékot nem is adhatunk neki.

És ha már az együttlét is szóba került: ahogy az tavaly is kiderült, nemcsak kézzel fogható ajándékot rejthet a naptár. Ezekben a textilből varrt kis textilkarikákban egy-egy együttes kaland rejtőzik, természetesen huszonnégy. Csak tartsuk is be, akármilyen fáradtak vagyunk, vagy akármilyen kevésnek tűnik az időnk.

Hogy a fenti naptárat mennyire egyszerű elkészíteni akár egy gyereknek is, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a következő kép. Igaz, itt nem textil volt az alapanyag, hanem papír.

Szintén papíralapú az az adventi naptár, amelyet 24 kis gyufásdobozból állíthatunk elő. Akár önmagukban is tökéletesek, ha a skatulyák belsejét egy-egy kis szimbólum díszíti, de természetesen kiegészíthetjük családi élménylehetőségekkel, vagy pár szem finomsággal is. Még apróbb tárgyak is beleférnek.

Tárolókapacitás szempontjából ez a kisvödrös adventi kalendárium is remek lehet, bár az alapanyagba valószínűleg kicsit több pénzt kell beleölnünk. Igaz, ez aztán évekre, évtizedekre megoldja az adventi naptár problémánkat, évközben pedig kisebb cuccok, kacatok, kincsek tárolására is csodás.

Akinek idén nincs anyagi forrása egy adventi naptár elkészítéséhez, az válassza a következő megoldást. Nem kell hozzá más, mint 24 bébiételes- vagy befőttesüveg, amit aztán szalaggal-festékkel, bármi mással dekorálunk. A tetejére kerülnek a számok, bele az ajándék. Nemcsak jól néz ki, de szinte minden háztartásban van hozzá minden, ami kell.

De érdemes körbenézni a varródobozban is: ha van benne egy rakás felesleges spulni, máris megvan az alapanyag. Ebben az esetben ráragasztott, dekorált papírcsíkok rejtik a meglepetést, természetesen ez esetben is valamilyen közös aktivitás a legjobb megoldás. Bár ez esetben csavartak a dolgon még egyet: a feliratok azt árulják el, hogy a lakásban hová rejtették az ajándékokat. Így egy kis kincskeresés is része lehet a napoknak.

És ha a konyha egyik fiókjában vagy a gyerekszobában találnánk pár, amúgy kizárólag porfogónak alkalmas jégkrémes pálcikát, farigcsáljunk belőle egy szép kis karácsonyfát. Ennek ágaira aggathatjuk fel az apró, papírból készült dobozkákat.

Szintén karácsonyfa formájú, egyszerűen elkészíthető és családi programokkal feltölthető ez a falra applikált, borítékokból álló adventi naptár. A kevesebb sokszor sokkal több, fantasztikus dekorációt adhat az ünnepekig a gyerekszobában.

Aki pedig ügyesen varr, az idén is kapja elő a varrógépet: az alábbi adventi kalendárium egy kedves jelenetet örökít meg, amelyen az alászálló hópehely-karikák tartják a meglepetéseket. Dekorációnak sem kutya, végképp azért nem, mert szintén többször felhasználható.

Aki pedig bajban van azzal, hogy mit tegyen az adventi naptárba, az kattintson ide. És persze, várjuk a további ötleteket Tőletek is, kommentben, itt a poszt alá. Szívesen kiegészítenénk a Ti ötleteitekkel is a listát egy újabb poszt keretében!

1 komment

Címkék: kiegészítő gyerek ünnep szülő anya apa ajándék baba kreativ idea gyerekszoba hellókarácsony sk dekor csecsebecse ötletparádé

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr1002453464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mezeiorsi 2011.10.19. 22:00:13

Hátha idén is lesz egy ilyen gyűjtő poszt, leírom a tavaly elkészített naptáromat. Filcből kis zsákokat varrtam, melyek egy koszorún lógtak. A gyerekeknek minden este megkeresték a megfelelő számot. A meglepetés pedig maga a zsák volt amit kifordítva a Betlehemi történet egy egy szereplője lett. Ezzel aztán meséltünk, báboztunk minden este, egyre bővülő szereplőgárdával, aminek a kiteljesedése a Karácsonyi történet maga volt Szenteste. Képek:
mezeiorsi.blogspot.com/2011/01/betlehemes-adventinaptar.html
süti beállítások módosítása