Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Van egy felesleges tolltartód?

2011.08.18. 15:36 felhasznalo

Hamarosan iskolakezdés, már nyüzsögve támadjuk le a boltok polcait mi, iskolásgyerekek szülei. Kell venni egy rakás cuccot: füzeteket, tollakat, ceruzákat, körzőt, vonalzót, füzetborítót és tartót, csomagolópapírt, de legalábbis fóliát, ragasztót, és még hosszan folytathatnám a sort. Ha visszük a gyereket is, számíthatunk rá, hogy a mezei vonalasfüzet nem lesz jó, mert neki bizony pókemberes kell az írásórára, semmi más, és vinyettából sem fog megfelelni az olcsóbbik, mert a Krisztikének is csillogós-hercegnős van.

Szerencsések vagyunk, hogy veszekedhetünk ilyeneken a kölökkel a boltban vagy otthon. Akad ugyanis olyan gyerek és szülő is (olvassátok el A Nyomor széle blogbejegyzését, nagyon elgondolkodtató), akiknek az iskolakezdés nem jár lázas készülődéssel, inkább csendes beletörődéssel: nem, nem lesz pénz tolltartóra, új színesceruza készletre, füzetborítóra. Ők azok a gyerekek, akik iskolatáska helyett műanyagszatyorban viszik az ütött-kopott könyveiket, tolltartóként pedig olyan zacskókat használnak, mint amiben a péknél a zsemlét adják.

Ők azok, akiket a tanítónéni rendre figyelmeztet: hozzanak már felszerelést. Ők azok, akik hiába rágják szüleik fülét egy tolltartóért, azok már rég belefásultak a helyzetbe. És ők azok, akiknek a kezdeti lelkesedése pár év múlva esetleg odavész - igen, egy radíron is múlhat egy gyerek jövője.

Értük-nekik kezdett most gyűjtésbe az Igazgyöngy Alapítvány: mindent szívesen fogadnak, ami az iskolakezdéshez kellhet. Füzetet, borítót, tolltartót, táskát, írószereket és egyéb tanszereket. A füzetek kivételével használt - de azért nyilván jó állapotban lévő - felszerelést is adományozhattok.

Azok, akik szeretnének segíteni, többféleképpen is megtehetik:

Segítsetek, hogy minden gyereknek jól induljon az tanév, és élmény-öröm maradjon a tanulás az iskolában!

45 komment

Címkék: gyerek iskola jótékonyság üzenet

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr223162457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hilts 2011.08.18. 17:42:09

Így legyen meg a lottóötösöm... a post-ra kattintás előtt megmondtam, hogy tuti egy cigógyerek képe lesz a cikkben...

Anti Anyag (törölt) 2011.08.18. 17:51:08

Elég naív. Az első szünetben már minden mélyszegénységből érkezőnek lesz tolltartója, táskája.

A többi meg vesz magának még egyet.

ügyfélszolgálatos 2011.08.18. 18:09:28

@Hilts: @Anti Anyag: Gratulálok sikeresen megnyertétek az év seggfeje díjat. Természetesen a normális fejeteket már ki is cseréltük a seggre.

Hilts 2011.08.18. 18:14:42

@ügyfélszolgálatos: Gondolom a díjat a cím tiszteletbeli örökös birtokosa adja át, azaz te :)

Hilts 2011.08.18. 18:19:43

@ügyfélszolgálatos: De hogy érdemben is reagáljak a dologra: maga a cél, a kezdeményezés nagyon nemes, én is, és édesanyám is adakoztunk már ehhez hasonló célra. Nekem az nem tettszik, hogy ,,természetesen" azonnal egy ,,jajdeszegíny" cigány képét teszik be, mert szegények nagyon, de nagyon rászorulnak... azért ébredjünk már fel. És lássuk be? egy olyan kisebbséggel (még kisebbség...) reklámozni egy ilyen karitatív akciót, amely már ezerszeresen eljátszotta a ,,becsületét" kb. olyan, mint dugni a szüzességért.

vega2 2011.08.18. 18:55:28

Egyik ismerősöm mesélte, hogy az ő iskolájukban szeptemberben minden rászoruló gyerek kapott az alapítványtól egy teljesen feltöltött vadi új tolltartót. (Színesek, ceruzák, körző, radír, hegyező, szögmérő e.t.c). Persze november elején már a 80%-nak nem volt meg belőle semmi. Erre egy megnyert pályázat keretében újra kaptak egyet februárban. Április elejére ezt is leamortizálták.............
Azért adakozzatok....................

ratman_ (törölt) 2011.08.18. 20:18:46

Ha tudnám, hogy nem cigányokhoz kerül, hanem ténylegesen rászorulókhoz, akkor segítenék is. De addig a kidobásra szánt ruhát is szétvágom, mielőtt megy a kukába.

2011.08.18. 20:29:10

@ratman_: Egyetértek, adnék én táskát is, de csak fehéreknek, afroamerikaiaknak, indiánoknak, eszkimóknak, ázsiaiaknak, latinoknak. Romának soha.

juc 2011.08.18. 20:30:49

@vega2: én azt gondolom, hogy ha két hónapig van egy jó tolltartója, az is több, mintha egyáltalán nem lenne......

uZsoNNa 2011.08.18. 20:37:51

butak! mit faj nektek, h melyik rassz hasznalja fel a KIDOBASRA SZANT dolgaitokat!
A gyengebbek kedveert pedig ott van, h NEM PENZT kernek...
amelyik tolltartot te mar kidobod, h a gyerek ujabb Barbie/Spiderman-figurasat kapjon, siman tovabbpasszolhatnad nekik, es meg ceruzat se kell tenned bele...

Dr. Panasz Muki 2011.08.18. 21:05:03

@vega2: azaz nem saját élmény? Nem is nevelsz gyereket, szóval fogalmad sincs miről beszélsz, de írsz?
Alsóban manapság szinte minden gyerek leamortizál jó pár tolltartót, táskát, és elég sok dolgot elhagy. Biztos van egy-két gyerek, aki nem.

Egyébként tényleg nagyon fontos, és tudom, hogy sok helyen vannak használt, jó állapotú tolltartók (is). Eddig is összeszedtem, kimostam, odaadtam, ezután is ezt fogom tenni. A gyerek nem tehet arról, hogy hova született, ki neveli, milyen körülmények között.

Nick Leeson 2011.08.18. 21:18:32

Soha nem értettem ezt a szeptemberi tanszer beszerzést/vásárlást! Ha egy táska most rongy, akkor az már májusban vagy júniusban is rongy volt. (gy.k. a nyáron nem hiszem hogy használva lett volna) Akkor rongyos szarral járt a gyerek iskolába? Vagy nem volt rongy akkor sem? Akkor most miért kell venni?
Egy jól kitalált marketing ez az egész. Szeptember van, tanszervásár! baromság!

Fee1973 2011.08.18. 21:28:58

A szeptemberi tanszervásár nem kizárólag az iskolatáskáról szól, hanem elsősorban az új füzetek, ceruzák, borító...stb beszerzéséről... és egyébként sem szeptemberre esik - nem is értem, miért ez a neve - hanem augusztus második felére. Táskát, tornazsákot pedig szerintem a legtöbb család nem vesz újat minden évben, mert egy tanév alatt nem lesz rongy.
A marketingben igazat adok...de hiszen minden arról szól körülöttünk...kérdés ugrassz-e rá...?

kisa 2011.08.18. 21:44:24

Elképesztő, mennyi rosszindulatú ember van. Itt is. Ha nem tetszik, ne adakozz! De miért is kell fennen hirdetni a saját korlátoltságotokat, szűklátókörűségeteket, kispolgári elfogultságotokat?????????

Pszt! 2011.08.18. 22:02:31

Én már előre tudtam, hogy bunkó cigányozásba fog fulladni ez a blogbejegyzés. Sajnos ez trendi a mai Magyarországon.

nuur 2011.08.18. 22:02:56

GYEREKEKRŐL van szó! Amúgy meg tartsd meg, vágd szét, nem kell nekünk a te horogkeresztes tolltartód!

Hope Farhadi 2011.08.18. 22:03:01

@vega2: Az én teljesen fehér(nek számító, merugye ki tudja tutira, Ádám és Éva milyen színű volt) gyerekeim meglehetősen hasonlóan csinálják, megjegyzem. Hogyugye fogyóeszköz, nemtől és bőrszíntől függetlenül.
Azt azonban nagyon nem értem, hogyan lehet a KIDOBÁSRA SZÁNT CUCCAL kampányolni. A pofám leszakadna, ha a fehérnek számító gyerekeim által használt, s ezért nemkicsit használtnak is látszó iskolacuccok egy akármilyen bőrszínű gyerek iskolakezdését, hmm, színesítenék. A felhívás geil, becsapós = a FB-on azt írták, érte jönnek, aztán dehogy, vigyem ide meg oda. Vinném én, csak ne volna ennyire ciki az egész. Ez a nyomorult rasszista fröcsögés meg csak növényi alapú hab a szxtortán. Merugye a korrekt az volna, ha hozzátennék: jó állapotú cuccokat keresnek, nem lomtalanítók. Így azonban csak promo az alapítványnak a látszat szerint.
Kíváncsi vagyok az alapítvány éves beszámolójára ezek után. H.

somogg (törölt) 2011.08.18. 22:09:09

@Hilts: akar eljatszotta, akar nem, ha kirekeszted oket, az a par se tud kiemelkedni, aki amugy szeretne, es o is szurkal majd mint a tobbi. gondolj arra, ha adsz, par szazalekkal csokkented az eselyet, hogy anyukadat egy sotet esten megszurkaljak 50 forintert

Anti Anyag (törölt) 2011.08.18. 22:50:40

@Hope Farhadi: Elég nyilvánvaló, hogy pályázat lehet e mögött.

"Kiosztottunk ezer tolltartót, amelynek a költsége ennyi és ennyi". Fizetik az adófizetők a szétosztott érték hatszorosát.

Sokkal logikusabb lenne kihagyni az alapítványt és mindenki oldja ezt meg pld. gyereke sulijában, mert az semmiféle költséggel nem jár. A többség nem a Rózsadombon lakik.

Ami talán még nem lenne baj, de nagyságrendileg jóval nagyobb dolgok is így működnek. Érdemes lenne pld. megnézni, pld. az alapvetően liberális kötődésű Menhely alapítvány mennyi adófizetői pénzt (civil, fővárosi, állami, külföldi) támogatás, adókedvezmény, használt fel mondjuk 15 év alatt, mennyi sajátvagyon keletkezett, majd megnézni naponta hány hajléktalant etetnek, adnak szállást és milyen körülmények között. Lenne megdöbbenés rendesen

Ugyanez áll sok más alapítványra is.

Hilts 2011.08.18. 22:52:12

@somogg: Annyit mondhatok, ha neadjisten ilyen történne, annak a cigánynak már nem lesz gondja tolltartóra... a koporsójára valót kell majd összekunyerálnia.
És igen, én is áldozok nagyon szívesen jótékony célra, de csakis akkor, ha tudom, hogy tényleg arra meg, és jól használják fel (pl. a daganatos gyerekeknél). Viszont előbb dobom ki a szemétbe a cuccot, mintsem hogy egy cigánynak adjam.

Hilts 2011.08.18. 22:52:52

@Pszt!: És szerinted alaptalanul?

tilcsakbea 2011.08.19. 00:03:37

nyomorba született gyerekekkel g_ecizni gáz.

cirmike 2011.08.19. 00:35:54

Nővérem egy kis faluban pedagógus. Tavaly már nem tudta tovább nézni, hogy nylon szatyorral jár egy kislány (jelzem: fehér!), és vett Neki egy iskolatáskát. A következő héten már nem volt meg. Eladták a szülők - kellett a pénz piára.
Szóval azért óvatosan a cigányozással....Mindenhol van ilyen is, olyan is...

Hope Farhadi 2011.08.19. 01:46:22

@Anti Anyag: Így igaz szerintem is. Az alapítványok magukat reklámozzák, a gyerekek bizony nem számítanak. Grrr.H.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.08.19. 08:16:17

@nuur: Értemén. Azt feltételezni, hogy a c.... lopnak, bűnözők, rasszizmus. De azt, hogy a magyarok nácik, az nem rasszizmus, az liberalizmus...
Ahha...

nuur 2011.08.19. 08:32:01

@newtehen:
Á, ne dramatizáld túl. Nem a magyarokhoz szóltam, csakis azokhoz, akik itt és most, teljesen egyértelműen rasszista módon megnyilvánultak. A családom magyar, tehát sosem tennék olyat, hogy a magyarságot - masszaként kezelve - nácinak tekinteném.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.08.19. 08:37:49

@somogg: Érdekes módon Neked is az ugrik be elsőre, hogy ha felnő, akkor majd megszurkál egy sötét sarkon, és nem az, hogy híres szívsebész lesz...

@nuur: Mint írtam: Nem előítélet, tapasztalat. Kéretik nem keverni.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.08.19. 09:12:00

Szerintem nincs azzal baj, ha nylon szatyorban viszi a gyerek a cuccost a suliba. Hülyeség a sok barvis tolltartó! Recycling rulez!

Az már nagyobb gond, ha nincs mit vinnie! Én azért megvizsgálnám, hogy miért nincs. Ha önhibájukon kívül, akkor szívesen támogatnám őket. Ha viszont apuci/anyuci elpájinkázza/elfüstöli a segélyt, akkor nem annyira. Tudom, hogy nem a gyerek tehet róla, de nem szívesen dotálnám az alkoholizmust/nikotin függőséget.

És persze minden gyereknek nem fogok tudni minden gyerek mellé egy oknyomozó riportert állítani.

Így én rendesen(!) befizetem az adót és elvárom, hogy az (ön)kormányzat gondoskodjon ezekről a gyerekekről is!

vackorazelsőbében 2011.08.19. 10:30:56

Kedves Fujjogók, akik mindenhol jelen vagytok:

egy nagy faluban élek, és tanítottam is a helyi általános iskolában. Ne legyenek illúzióitok: itt alig élnek cigányok, de ennyi lelkileg, értelmileg elhanyagotl, viselkedés- és tanulászavaros gyereket, mint itt, nem láttam még egyben. Ja, és a védőnő se a cigányokhoz járt ki a putriba tetűt irtani rendszeresen, hanem fehérekhez. Nekem is vannak problémáim a cigánysággal, de egy GYEREK soha nem tehet arról, hogy hova születik és milyen körülmények között kénytelen élni. Erre van ugye a gyermekvédelmi rendszer, aminek sokkal, de sokkal keményebben kellene fellépnie. szerintem. aki meg csak cigányozni akar, mi a fenének olvas el ilyen cikket. A feszültséglevezetésre számtalan technika létezik mások érzéseinek megsértése nélkül.

nuur 2011.08.19. 10:32:40

@newtehen:
Mondd, és tapasztalataid szerint a képen látható kislányhoz hasonlóak mennyire veszélyesek? Mert most róluk van szó! Egyesek úgy fröcsögnek itt, mintha az olaszliszkai lincselők megsegítésére kérték volna őket.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.08.19. 10:48:15

Kedves Mindenki!

A gyerek az gyerek. És pont. Lényegtelen, hogy hová született, kik a szülei, stb. Mert ez csak úgymond "mázli" kérdése.

Viszont szerintem ez a kezdeményezés esetleg segíthet abban, hogy egy-két olyan gyerekből, akik részesülnek az adományokból, ne a sötétben szurkáló felnőtt váljék, hanem olyasvalaki, aki ha akar, ki tud emelkedni a jelenlegi helyzetéből. Láthatunk erre is példákat, csak körül kellene nézni, ugye.

A szegregációt ilyen kis lépésekkel lehet felszámolni. Ha a romákat szeretnénk integrálni, szintén ilyen kis lépéseket kell tennünk. Mert a gyerek most kap egy aprócska esélyt, amivel lehet, hogy élni fog, és amire később emlékezni is fog.

Persze, az is előfordulhat, hogy a szüleik eladják a kapott tanszereket. De az is lehet, hogy nem. Nem minden szegény ember és nem minden roma alkoholista. Aki meg szülő - még ha segélyért is szül -, kötődik a gyerekéhez. És nagyrészt abban reménykedik, hogy azoknak majd jobb és szebb lesz az élete, mint az övé. Ezért talán nem veszi majd el azt a füzetet vagy táskát a kölöktől, hogy elköltse az árát.

A képen egy roma gyerek van, igen, de történetesen lehetne olyan hófehér is, mint a patyolat. Tökmindegy. Ez a dolog az esélyről szól, nem másról. Persze, lehet hagyni a picsába, még esélyt sem adni, mert nem a mi dolgunk, meg cigány, csak aztán ne is csodálkozzunk, hogy kurvára nem változik semmi.

@Hope Farhadi: A posztban benne van, hogy használt, de JÓ ÁLLAPOTBAN lévő cuccokat IS várnak. Tehát, nem a rongyosra hordott táskát...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.08.19. 11:47:13

@nuur: "Mondd, és tapasztalataid szerint a képen látható kislányhoz hasonlóak mennyire veszélyesek?"

A vele egykorúakra nagyon. Fizikai fenyegetést is jelentenek számukra, illetve egészségügyit is.
Ezt mindenki tudja, akinek ilyen korú gyerekei vannak, ha megjelenik a játszótéren ebből 5-6 darab (mert legalább annyi van), akkor gyorsan össze kell szedni a homokozójátékokat, és sietni haza...

A képen látható példányon is látszik a tisztálkodás hiánya, a jellemző, 5-6 cm fikát épp hogy letörölték az arcáról, a kajamaradékot már nem sikerült.

KenSentMe 2011.08.19. 11:52:09

Ezeknek a "svéd" kisgyerekeknek pénzt adni, támogati őket kb. annyira hasznos, mint azt a pénzt ezresekbe felváltani, aztán meggyújtani, és nézni, hogyan ég el..

és amellett, hogy kidobott pénz, még káros is - hiszen minnél többet juttatnak nekik, annál több lesz belőlük. Ezek nem szégyellenek úgy szaporodni, mint a sáskák. És ez tulajdonképpen nem a sáskák bűne - azoké, akik támogatják őket.

szuperapu · http://szuperapu.blog.hu/ 2011.08.19. 12:11:37

Remélem minden beteglelkű idiótának sikerült valamelyest levezetnie a frusztrációit. Most kérném hogy rontsák máshol a levegőt, vagy próbáljanak meg normális emberként egy normális életet felépíteni. Ha elég sokat dolgoznak, tanulnak, gondolkodnak, talán rendbe tudják tenni magukat annyira, hogy utána nem csak a gyűlölködés tölti ki az elcseszett életüket.

Mondhatnám azt is, hogy szégyelljék magukat de pusztába kiáltott szó lenne a látható szocializációs és intelligenciabeli hiányosságuk okán.

Szóval: adakozz, vagy sem, tedd csendben!
Kösz.

nuur 2011.08.19. 12:28:56

Kedves fröcsögők! Hozzászólásaitokkal magatokat minősítettétek, így nekem már nem kell :)
Egy "fehér" "svéd" :D

Nzoltan 2011.08.22. 06:58:36

Az adományozás maga egy nagy hülyeség. Azért nem szerzik be a szülők, mert kapnak. És ez mindennel így lesz előbb utóbb. Le kell szarni, hogy van-e neki, vagy nincs. Nekem sem volt tolltartóm, mert mindig elhagytam/ellopták, stb.. A szatyor alján (mert sokszor csak az volt), volt egy marék ceruza, toll, miegymás. A társadalom olyanná kezd válni mint az elcseszett szülők. Mindent megveszünk a gyereknek, csak fogja be a száját.
Önmagába egy rakás "tanszer" felesleges kacat ami csak húzza a gyerek vállát.

Nzoltan 2011.08.22. 07:10:23

A cigányozás meg elkerülhetetlen egy ilyen posztnál. Nem véletlenül, hiszen maga a marketing is erre van kihegyezve. Lehet írni, hogy mindenki csak gyereknek és nem cigány, bantu, svéd stb... gyereknek születik, de mindig a cigány kisebbséggel illusztrálják a szegénységet. Pedig milyen sokszor hallani, hogy nem csak azok a szegények.

Nzoltan 2011.08.22. 07:32:28

@felhasznalo: Nem leszek polkorrekt.
A gyerek nem csak gyerek. nagyon sokat számít a genetika, ami nem csak a hajszínét határozza meg. Persze nem kell rögtön azt hinni, hogy a fehér ember az evolúció csúcsa. Az ázsiai emberek átlagban nagyobb IQ-val rendelkeznek, és sokkal jobbak a zenében minálunk.

Ez a kezdeményezés nem éri el a célját. Aki tanulni akar, vagy ösztönzi a család, annak egy koszos ceruza is elég pár üres lappal. De ha a szülők nem akarják, akkor nem is lesz a gyerkőcbül semmi csak egy senki. A tankönyveket nem írom, mert hozzá lehet jutni ingyen is.

A szegregációról: Minek kellene felszámolni? Az minek a mércéje? A tudásnak? Minden ország kisebbsége pont azt akarja elérni, hogy"szegregálva" akár a saját nyelvén tanulhassa a saját kulturáját.

Naívság azt hinni, hogy mindenki kötődik a gyerekéhez. ha így lenne, a gyermekotthonokban fele ennyi gyerek lenne. Erről az anyósom sokat tudna mesélni mint volt szociális munkás.

Hát pont attól van az indulat, hogy csak roma gyerek van a képen. És ez a baj. Amúgy sok esélyt nem adsz néhány kacattal. Ha a szülő nem figyel oda, nem lesz belőle senki. Ha változni akart volna valami, akkor már látnánk. Hiszen nálunk van a térség egyik legerősebb szociális hálója. Olyan juttatásokat kapni hazánkban, amiért egy román, szlovák, lengyel vagy cseh rászoruló összetenné a két kezét. Most írok egy szélsőséges létező példát: Analfabétáknak könyvutalvány. Nagyon hasznos.....

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.08.22. 09:16:36

@Nzoltan: "Az ázsiai emberek átlagban nagyobb IQ-val rendelkeznek"

Sírba fakadok! Ennek a mondatnak nincsen értelme!

Az IQ pontosan azt méri, amit az IQ tesztekkel mérünk. Ennél jobb meghatározása nincs! Az 100-as IQ, felmért populáció átlagát jelenti. Egy kínai IQ tesztet nem lehet megcsinálni nálunk (és vice versa), mert meg sem értetnék azt a tesztet (és itt nem csak az írásjelekre gondolok).

Nzoltan 2011.08.22. 12:06:31

@TrueY: Namost, ha felmész a wikire, te is olvashatod, hogy mérhető egy társadalmon (Pl. USA) belül ahol nagy számban sokféle ember található.
Egyébként a zeneművészetin oktatják is. Nem véletlenül írtam oda.
De csak gondolj vissza a történelem során milyen emberek építettek magas kultúrájú társadalmakat? Ázsia magasan verte Európát, Európa leigázta Afrikát, Amerikát stb.... Az erőfölényt többségben a technikai különbség és a szervezettség adta. Ahhoz pedig ész is kell.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.08.22. 14:02:06

@Nzoltan: Igen okos, "todományos" IQ teszteket végeztek az USÁban, amivel prímán bizonygatták, hogy a feketék bezzeg alacsonyabb intelligenciájúak. Lásd:
Stephen Jay Gould: Az elméricskélt ember

"milyen emberek építettek magas kultúrájú társadalmakat?" - mi a definíciója egy "magas" kultúrájú társadalomnak? És hogyan lehet ezt mérni? Magas kultúra, ahol az emberek egy nem null elemű halmaza iskolás lányok bugyijait gyűjtik? Pedig a Japánok elég régi kultúra. Vagy pont azért?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.08.23. 09:40:47

@TrueY: Ahogy mondod. Amúgy megkérdeznék egy bárki által szórakozásból is kivégezhető, a kasztrendszer alján sínylődő kínai vagy japán parasztot az 1700-as évekből, hogy szerinte mennyire fejlett a kultúra...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.08.23. 09:48:59

@newtehen: (Nem tudtam, hogy Kínában is van kasztrendszer. Inkább india, nem?) De kb. ugyanazt mondjuk. Minden kultúra azonos időt fejlődött. Az egyik több kütyüvel vette körbe magát, a másik kevesebbel. Ezért nézzük le a Bushmanokat, mert nincs LCD tévéjük? Nem is cseszik annyira szerte a környezetüket, mint ami.

Ajánlott irodalom arra, hogy a társadalmak hogyan teszik tönkre a környezetüker:
qltura.blog.hu/2009/08/29/konyv_diamond_jared_osszeomlas
süti beállítások módosítása