Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Ötletparádé - Sk karácsonyi díszek 2013

2013.12.13. 15:15 felhasznalo

Eddig szinte minden évben volt egy-egy karácsonyi díszes ötlettárunk, és mivel nem szeretünk megfeledkezni jó szokásainkról, ez idén sem lehet másképp. Még van úgy másfél hét a karácsonyfa díszítésig, úgyhogy van idő, hogy elkészítsétek őket. A gyerekeket ne felejtsétek el bevonni!

Rögtön egy könnyen elkészíthető, ám pazar látványt nyújtó darabbal kezdenénk: kapjatok elő pár színtelen üveg - ez fontos, a műanyag nem jó! - karácsonyfadíszt, pattintsatok bele párat a gyerek széttördelt zsírkrétáiból. Ezután ragadjátok meg a hajszárítót, kapcsoljátok a legmagasabb fokozatra és uccu neki! Részletes elkészítési útmutató a linken vagy a videón!

skkardisz131.jpg

Süthető gyurmából készül a következő kupac dísz: nyújtsátok ki a süthető gyurmát, vágjatok belőlük korongokat, majd kisütés után jöhet a díszítés! Harmonikus és egységes megjelenést ad, ha egy színnel dolgoztok mindannyian az összes dísz esetében. Nem csak dísz készülhet a gyurmából, de akár az ajándékokat is felcímkézhetitek velük.

skkardisz132.jpg

Áttetsző műanyag pohárkából téli csodaországot varázsolhattok a gyerekekkel a karácsonyfára, ha követitek az ezen a linken olvasható utasításokat.

skkardisz133.jpg

Már az alapanyag elkészítése is lehet közös meló, ha só-liszt gyurmából készülnek a díszek. 1-1 arányban keverjetek össze sót és lisztet, tegyetek bele egy kevés olajat - így kevésbé repedezik -, és annyi vizet, amennyit felvesz ahhoz, hogy jól formázható, de az alakját tartó masszát kaptok. Aztán lehet gyúrni, szaggatni, nyomatot készíteni rá, festeni, és nagyon alacsony hőfokon, nyitott sütőajtónál keményre szárítani. Ha lakkal is lefújjátok, évekig szép marad.

skkardisz136.jpg

A só-liszt gyurmát fűszerezhetitek egy kevés fahéjjal is! Így nemcsak a naturális vonal megjelenését erősíthetitek a karácsonyfán, de az illat is terjengeni fog az egész lakásban!

skkardisz137.jpg

Még egy bölcsissel is bele lehet vágni a fonalgombolyag díszek elkészítésébe. Hungarocell-labda, sok-sok fonal, egy kis tekerés, esetleg némi ragasztó, és már kész is!

skkardisz131.jpg

Manapság nagyon trendi a zsinórokkal való kézműveskedés, így természetesen innen sem hiányozhat ez a technika. Tessék néhány apró szeget beverni az alapokba, aztán a gyerekekre bízni a tekerést!

skkardisz138.jpg

Eggyel talán könnyebb - bár attól függ, egyenletesen nehéz csinálni - ez a szimplán fagolyóra feltekert zsinóros dísz. Már itthon is lehet kapni, például a Karcsi Papírnál!

skkardisz139.jpg

Melyik ovis ne lenne oda a vasalható gyöngyökért? És miből lenne egyszerűbb nekik is csodaszép díszeket kreálniuk, ha nem ebből?

skkardisz1310.jpg

A fahéjat nemcsak színezésre használhatjuk, egészben dísz-alapanyag is lehet belőle. Ragasztópisztolyt elő, anyukák!

skkardisz1311.jpg

A családi összetartozást fejezi ki és viszi át a karácsonyfára, ha a megunt vagy hiányos scrabble betűkészletet is csatasorba állítjuk a díszgyártás során.

skkardisz1312.jpg

Nagyobbacska óvodások már úgyis élénken érdeklődnek a betűk iránt. Karácsonyra megtanulhatják az egész ABC-t - na jó, nem -, ha ilyen élénk színű díszeket készítünk velük együtt!

skkardisz1313.jpg

A jó öreg hóemberek sem hiányozhatnak a lakásból az ünnepek alatt - tessék csak süthető gyurmából gömbölyíteni pár fejet, pocakot és lábat!

skkardisz1314.jpg

A nagymamám tanított ezzel a módszerrel hímezni: papírba lyukakat ütött, nekem pedig szépen ki kellett varrni a hímzőfonallal. És akkor most ismét csapkodom a homlokom, hogy eddig nem jutott eszembe, milyen remek módszer ez, ha díszeket csinálunk a gyerekkel!

skkardisz1315.jpg

Nemcsak a geometrikus alakzatok mutatnak jól a fán, hanem a tulajdonképpen nagyon is nem odaillő makkok is. Ezek ugyan álmakkok, csak a sapkájuk igazi, a színes makktestek már megint gyurmából készültek.

skkardisz1316.jpg

Igazán egyszerűen, némi vágással és hajtogatással készíthetjük el ezeket a minimál fenyőfákat. Papírból korongokat vágunk, majd a gyerekek formára hajtják, anya-apa pedig felfűzi őket a megfelelő sorrendben.

skkardisz1317.jpg

Szintén áttetsző gömb kell a következő egyszerű díszhez: folyékony ragasztóval vékony, egyenletes rétegben vonjuk be a belsejét, majd szórjunk bele konfettit és rázzuk össze. Száradás és kész.

skkardisz1318.jpg

Amekkora őrület mostanság a bajusz, tuti, hogy még a kisiskolás gyerek is örömmel veszi, ha megjelenik a fán. A bajszos díszhez skicceljük fel a díszre ceruzával a körvonalakat, majd töltsük ki ragasztóval, aztán lehet szórni a csillámport. Persze, a lehetőségek végtelenek, nem muszáj ennél a formánál maradni.

skkardisz1319.jpg

Ha túl sok műanyag figura csücsül a gyerek szobájában, használjuk alapanyagnak! Elég egy-egy akasztót erősíteni rájuk, majd festékspray-vel leszórni. Ízlés esetén csillámpor is mehet rá.

skkardisz1320.jpg

Domborfelületű karácsonyfadíszhez hőre puffadó festékre lesz szükség, hajszárítóra, majd spray festékre. Készíthetünk egyszerű mintákat, de felírhatjuk a család tagjainak nevét is. Az egységes külcsínt a puffadó festék száradása utána szórás biztosítja, de a pufifesték maga is lehet díszítő elem.

skkardisz1321.jpg

Pompont minden gyerek imád készíteni, és nemcsak egyszínűt lehet! Ha úgy 5-10 ilyen színpompás pompon kerül a karácsonyfára, biztos, hogy ütősen fog kinézni!

skkardisz1322.jpg

Még egy ovis is el tudja készíteni az igazán divatosnak számító ombre karácsonyfadíszt. Nem kell hozzá mást tenni, mint festékbe mártogatni a gömböt - először viszonylag nagy felületen, majd egyre kevésbé érintse a festéket. Két réteg között akasszuk fel egy papírlap fölé, hogy száradhasson!

skkardisz1323.jpg

Ha nagyobb gyerekekkel készülődünk, bevethetjük az érdeklődésük felkeltésére a neonszíneket! Igazán vicces csavart adnak a hagyományos formáknak és díszeknek! Természetesen itt is festékspray-vel érdemes dolgozni, csak előtte maszkoljuk ki a le nem festendő részeket.

skkardisz1324.jpg

Ha áttetsző gömböket akarunk dekorálni, akár belülről, akár kívülről festjük meg őket, egészen különleges eleganciát kapnak, ha a végén az aljukat aranyfestékkel lefújjuk. Maszkolás után egy gyereknek is megy.

skkardisz1325.jpg

Szintén nagyobb gyerekeket csábíthatunk kreatívkodásra, ha ezt az égetéssel dekorált fadíszt vesszük célba. Hát ki ne akarna egy kicsit forró pákával dolgozni? Aki szerint veszélyes, az gondoljon arra, hogy ő is túlélt pár technikaórát pákástul, fúrógépestül - ne vegyük már el a lehetőséget a kölkeinktől se!

skkardisz1326.jpg

Mi minden karácsonykor nagyüzemű mogyorófogyasztást produkálunk mandarinnal körítve. Ha nálatok is így van, szerintem megéri pár szemet félretenni, hogy ezt a cukorfalat kolibrit fel tudjátok majd tenni a fára!

skkardisz1327.jpg

Milyen jó is lesz majd azokat a díszeket nézni pár évtized múlva, amiket a most még pici gyerekeinkkel készítettünk. Hát még akkor, ha a kinőtt kedvenc pólóját is felhasználjuk hozzá, rányomatjuk az ujjlenyomatát, picit varrunk, és ráírjuk a nevét, évszámot! Tündérien szabálytalan, na!

skkardisz1328.jpg

Gyerekjáték ezeknek a szép, geometrikus díszeknek az elkészítése! Vagy szívószál, vagy koktélhoz való rudacska és cérna kell hozzá, no meg egy olló, amivel méretre vágjuk az egyes szálakat! Hogy jól mutat a karácsonyfán, az nem kérdés!

skkardisz1329.jpg

És végül egy nagyon szép, nem nagy hajtogatási ismereteket igénylő dísz, ami a legszebben metál-papírból mutat. Kisebb gyerekkel is el lehet készíteni, ha ott vagyunk mellette és segítünk, hogy a hajtások minél pontosabbak lehessenek.

skkardisz1330.jpg

Ennyi fért ebbe a posztba idén, jó készülődést mindenkinek!

Szólj hozzá!

Címkék: ünnep szülő anya apa karácsony kreativ idea hellókarácsony sk dekor csecsebecse ötletparádé

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr215689580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása