Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Saját készítésű gyurma

2009.03.23. 15:19 zaphodbb

A gyurmával mindig az a gond, hogy bizonyos életkor alatt jobb, ha nem adjuk gyermekeink kezébe, mert fogják és jól megeszik. Mi meg utána aggódva figyelhetjük a pelenkát, és gyöngyözhet a homlokunk, hogy vajon mi is volt abban a gyurmában. Persze, a gyártók nagy része már tud ennyit a gyerekekről, és ételszínezékkel festi meg a kreatívkodni valót, de mégis, egyéb összetevőkben már nem lehetünk ennyire biztosak.

Ennek a megoldására készíthetünk saját kezűleg, nem mérgező hozzávalókból is gyurmát. Ráadásul - akárcsak a gyártók -, ételfestéket használva olyan színűeket varázsolhatunk, amilyet csak akarunk.

Hozzávalók:

  • 3 csésze átszitált liszt
  • 1,5 csésze só
  • 6 teáskanál tisztított borkő
  • 3 és 1/4 csésze víz
  • 3 evőkanál olaj
  • ételfesték

Az összes száraz összetevőt keverjük össze jó alaposan, majd adjuk hozzá a vizet és az olajat, és keverjük csomómentesre. Magas hőfokon főzzük 3-4 percig, amíg olyan gyurma állagú nem lesz. Egyértelmű, igaz? Osszuk szét, ahány részre szeretnénk, és keverjük hozzá a porciókhoz a kívánt színű ételfestéket. Kihűlés után jól záródó dobozokban tároljuk. Sokáig eláll, és tutira nem mérgezi meg a gyereket.

Ha valaki kipróbálja, mindenképpen számoljon be az eredményről!

Forrás: While she snaps

14 komment

Címkék: játék gyerek kreativ idea sk

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr841012082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anita76 2009.03.23. 18:20:13

Lehet színezni, kurkumával, kakaóval, fahéjjal, paprikával, készítheted teljeskiőrlésű lisztből akkor törtfehér és a tárház gyakorlatilag kimeríthetetlen.

vkorsi 2009.03.23. 19:53:15

hasonló összetevőjű receptem van nekem is ill. a másik citromsavas, teljesen jól működnek.

mamaka2 2009.03.23. 21:24:50

vkorsi: nekem is citromsavas, hasonló. De akárhányszor elkészítem, következő nap már nagyon ragad, pedig már mindent kipróbáltam.

Nekifutok minél hamarabb ennek is. Köszi!

zaphodbb · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.03.24. 09:29:54

Nahát, látjátok ez nem jutott volna eszembe, hogy a fűszerekkel is tudom színezni. Ha currys lesz a sárga, akkor nem biztros, hogy meg tudom majd állni, hogy bele ne harapjak:))

V. Kriszta 2009.04.13. 16:06:00

Nagyon klassz az oldalad, tök jó ötleteket írsz le, baráti körünk is olvasgatja rendszeresen az írásaidat!
Kriszta

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.04.13. 20:20:06

@V. Kriszta: Nagyon szépen köszönöm, saját és zaphodbb nevében is - hisz az utóbbi időben az ő érdeme a sok remek poszt.
Te meg gyere kommentelni gyakrabban, a barátokkal együtt.:)

Bibécske 2009.10.09. 19:59:38

ma megcsináltam a gyurmát, és nagyon szuper:)
köszönöm az ötletet:)

jolikaM · http://nemcsakvarrok.blogspot.com 2009.10.16. 21:38:09

Úgy látszik, itt a rossz idő, mi is megcsináltuk a gyurmákat. Nagyon jó lett. Külön élvezet volt a gyerekkel együtt színezni, és az állaga jobb, mint amit venni szoktam. Köszi az ötletet.

Frann 2010.01.08. 11:17:00

Sziasztok!
Nem tudjátok véletlenül, hogy mi az a tisztított borkő? és hogy hol lehet kapni? én sajnos még nem használtam ezt az anyagot :o Nem azonos a borkősavval, ugye?

seresboros 2010.11.01. 17:05:18

Remek a recept,imádják az unokák.Kösz a sok jó ötletet!

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2013.01.07. 21:42:31

@Frann: Már biztos nem aktuális, de készítsd citromsavval, ugyanaz az értelme (rugalmasabb tészta, tartósít is). Én mondjuk fordítva főzöm: 6 dl vizet 2 ek olajjal, 2 tk citromsavval, 20 dkg finom szemű sóval felforralok, bele egyszerre 40 dkg liszt és a kézi robot dagasztószára. Éppen csak átkeverem, lehúzom, adagolom, színezem (szintén robottal, de hamar hűl). Mosogatás: hideg vizet az edénybe, így kanállal könnyű felkapargatni a megszilárdult gyurmát, és nem kell kidobni a szivacsot. Nehéz elég sötét színeket előállítani keverés nélkül, pl. a sima kék inkább türkizes lesz, asszem, a citromsav miatt.

Folpackban, zacskóban vagy dobozban (a kiszáradás ellen), színenként elkülönítve (nehogy összefogják egymást), hűvös helyen tárolandó. Idővel az olajnak kezd avas szaga lenni, de többnyire nem éri meg azt a kort. Olcsó, élénk színű, nem ragad a kézre, bár előfordul, hogy morzsálódik, és könnyű a gyurmázófelület tisztítása. Más fontos talán nincs.
süti beállítások módosítása