Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Ötletparádé – Variációk testvérszobákra

2009.07.06. 17:34 felhasznalo

A gyerekszülés olyan dolog, ami minden kellemetlensége ellenére is általában kemény addikcióval jár: ha egyszer átéled, újra és újra akarod. Ennek eredményeképpen sokszor előfordul, hogy az eredetileg egy gyereknek szánt szobában két, esetleg több csemetét kell elszállásolni hirtelen. Tovább nehezíti a dolgot, ha a gyerekek között viszonylag nagy a korkülönbség, vagy ha ellentétes neműek. Nehezíti, de el nem lehetetleníti, ahogy azt majd mindjárt látni fogjátok.

Mit fontos figyelembe venni a gyerekek szobájának kialakításakor? Először is döntsük el, hogy milyen funkciókat akarunk a gyerekszobába bepréselni: csak hálóként funkcionál majd, vagy esetleg szeretnénk, ha a kölkök itt tudnának játszani is a nappali helyett - bár én még olyat nem láttam, hogy akármekkora gyerekszoba mellett is, ne lenne beterítve a nappali, egyenletesen, bokamagasságban, kütyükkel és mütyürökkel, alkalmanként plüss fenevadakkal -, esetleg később tanulásra is használnák. Minél több funkciót szeretnénk egyesíteni ebben a szobában, annál lényegesebb a mérete: jobb, ha minél nagyobb az a szoba!

Ha csak hálóként fog funkcionálni, és nem bánjuk, hogy a gyerekek a nappalit terítik be a játékokkal, viszonylag egyszerű dolgunk van, ebben az esetben egy kisebb szoba is simán megfelel a célnak, akkora, amibe azért két ágy minimum és kényelmesen elfér.

Persze, ha a lakás belmagassága megfelelő, lehet az egyetlen ágy is, csak emelettel, netán galéria egy fenti hálóhellyel. Azonban a galériás-emeletes ágy megoldások kisebb gyerekek mellett annyiban veszélyes megoldások, hogyha a fent alvó gyerkőcnek pisilni kell vagy netán hányós-hasmenéses betegsége van, márpedig általában egy évben minimum van, akkor kínos lehet a szülőnek le föl venni, tenni a kölköt. Már ha odaér időben, ugyebár.

Ha viszont játszótér és tanulóhely is lesz egyben a szoba, akkor megint essünk mélyen gondolkodóba: hogyan csoportosítsuk a funkciókat és a teret? Nagyjából egykorú csemetéknél még akkor is mákunk van, ha a kölkök nem azonos neműek: választhatjuk azt a megoldást, hogy mindkettőnek jut egy-egy fél a szobából, amit aztán megfelelő módszerekkel - színek, textilek, szőnyegek, gipszkartonfal, paraván, függöny szögesdrót, aknamező - jelzünk is, ne legyen állandó vita belőle. Így mindenkinek meglesz az alvókuckója, a játszókuckója és a tanulókuckója is. 

De dönthetünk úgy is – és szerintem bizonyos kor felett jobb, ha kikérjük a gyerekek véleményét is -, hogy az alvókuckó – vagy a tanulókuckó – közös lesz, aminek megvan az az előnye, hogy egyrészt kevésbé kell tartani attól, hogy a csemeték nonstop vándorlást folytatnak éjjelenként a szülői hálóba, és az is, hogy nagyobb tér jut a játékra. Ha annyira szerencsések vagyunk, hogy jutna mindkét gyereknek egy-egy szoba, akkor is érdemes egy ideig - amíg nincs feltétlenül szükségük a privát térre-, az egyik szobában közös hálóhelyet, a másikban pedig lszintén közös játszó- vagy tanulószobát kialakítani. Ez egyrészt az alkalmazkodás miatt jó, és azért is, mert így lesz egy nyugis szoba, aminek a feltöltődés, pihenés a funkciója, és egy alkotó, kreatív tér, ahol tanulnak, gondolkodnak, élnek.

Ha viszont nagy a korkülönbség, talán jobb, ha a kicsit nem is tesszük be a naggyal egy szobába – egy ideig úgyis jobb, ha a mama közelében van éjjelenként a baba. Ha meg mégis, akkor próbáljuk meg elszeparálni annyira a nagyobbik életterét, hogy a kicsi majd ne hozza rá állandóan a falkaparós idegfrászt azzal, hogy a kedvenc holmijait gyalázza szét. Erre viszont ekkor már mindenképpen jó megoldás lehet egy galéria vagy egy megemelt, netán emeletes ágy. Ha viszonylagos békességet akarunk, akkor legyen a nagyobbnak egy saját, külön bejáratú szekrénye, asztala vagy akár csak egy polca, amihez a kicsinek tilos a hozzáférés.

A nagyobb gyerek kényelmének érdekében érdemes nem elfelejteni, hogy a kicsik éjjel még viszonylag gyakran ébrednek: ilyenkor jön jól, ha tetszés szerint elszeparálható vagy egybenyitható a két gyerek térfele. Ehhez egy ablakos-gipszkartonos megoldás is tökéletes lehet, de ha erre nincs keret, egy lapfüggönnyel vagy paravánnal is helyettesíthetjük.

A két gyerek térfelének elválasztására a legegyszerűbb és legolcsóbb ötlet az, ami külhonban ma már rendkívül elterjedt: jelesül biggyesszük a kölkök nevét a térfelükre. Falra, mintegy képként, vagy polcra akár párnaként.

Ellenkező nemű csemetéknél általában a szoba dekorálása szokott fejtörést okozni, pedig felesleges izgulni rajta: a fiús és lányos dekorok remekül jelzik a határokat is. Kétféle megoldásban érdemes gondolkodni: vagy semleges színeket használva egységbe zárni a két térfelet, vagy élénk, mély színekkel teljesen különválasztani őket. Mindkettő nagyon jól mutat, bár a semleges színek használata kevesebb rizikóval jár.

Egyébként is megfontolandó a semlegesnek számító, világos színek használata, ettől ugyanis levegősebbnek, tágasabbnak fog tűnni a szoba – és ez nem elhanyagolható tényező, főképp, ha csak egy kisebb szoba jutott a gyerekeknek. Aztán lehet játszani, megbontani a teret egy keresztben felrakott tapéta csíkkal vagy  festett, szimbolikus csíkkal. De mintákkal is variálhatunk, ehhez a legegyszerűbb, ha öntapadós matricával díszítjük a falakat - kis időráfordítással otthon is elkészíthetjük.

A berendezésnél ügyeljünk rá, hogy bár rengeteg tárolóra lesz szükség, ne zsúfoljuk agyon a szobát mindenféle bútorral. Használjuk ki a falakat, a csöveket, és az ágyak alatti területet is. Sőt, az ajtóra is tegyünk akasztót, vagy zsebes tárolót, illetve a falra is lehet ötletes, gyerekes akasztókat kreálni egy ecsettel és néhány akasztóval.

8 komment

Címkék: játék gyerek szülő anya apa alvás praktikus fal tárolás szőnyeg idea ágy textil gyerekszoba dekor kisbútor ötletparádé

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr521216058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pottyosgaloca 2009.07.06. 22:20:10

wow,ez aztán jó kis összefoglaló,minden benne van,ami kell:) Jó sok képpel... Mivel nekem nincsenek gyerekeim (csak olyan sok jó dolgot olvasok itt,hogy sokszor benézek), remélem másnak hasznára válik:)

Vacskamati4 · http://vacskakucko.blogspot.com/ 2009.07.07. 08:59:52

Mi mostanában szeretnénk (már nagyon) visszaköltözni a felújított házunkba, és perpill a gyerekszoba okozza az egyik legnagyobb fejtörést (a fürdő mellett, de az nem ide tartozó téma.. :P)
Úgyhogy sűrűn lapozgatom a régebbi postjaitokat is, és az ez összefoglaló is jól jött.. :D

A plafonig polcozott, kiakasztott ruhás fotó szerintem rémálom, amúgy sem szeretem a kütyükiállítós stílust, nyugtalanító, rendezve is rendezetlen. A hintalovas kislány a két ágy közé beszorulva pedig előhozza rég dédelgetett klausztrofóbiámat..

Sajna, jelenleg nekünk is max. ennyi hely áll rendelkezésre gyerekszobának, 2 pici lánynak. Vajon bele merjek-e vágni egy körbefestés-dekorálásnak, vagy nagyon összenyomná a szobát?

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.07.07. 10:53:08

@Vacskamati4: Én szeretem az ilyen megoldásokat, mert ha kicsi a hely, akkor érdemes a falakat rendesen kihasználni. A kütyükiállítás meg olyasvalami, amire (én legalábbis) szívesen ránéz az ember - főleg gyerekkorban. Kamaszként is állandóan rendezgettem a kincseimet, alaposan átgondolva, mit tegyek ki a polcokra és mit ne, kicsit amolyan megmutatom magam, ki vagyok én című dolog lehetett ez nálam.

Milyen körbefestés-dekoráláson gondolkozol konkrétabban?

Pamina 2009.07.07. 17:42:59

Olyat nem lehet, hogy én közzéteszem az alaprajzot + mellékelem a kívánalmakat, ti meg berendezitek 3 gyereknek? :P

Vacskamati4 · http://vacskakucko.blogspot.com/ 2009.07.07. 20:23:18

Oks, a gyerek gyűjteménye teljesen más.. de itt minden ki van pakolva...

Hát.. valami olyasmin gondolkozom, mint amit Ti mutattatok: a házikó a fán vagy valami hasonló című postban (házikó nélkül persze, mert azóta sem bővült kastéllyá a házunk.. :D) , meg volt egy másik, fehér kisbútoros kék fallal, zöld fűvel virágokkal... Arra gondoltam, az ajtó mellé festenék egy fát, egyik ága a felső ajtókeret fölé lógna, így az ajtókeretre fúrt hinta majdnem-mintha a fáról lógna, plafonon felhők, napocskás ikejás lámpa.. mindenfelé virágok, méhecskék, pillék, szal mindenféle csajos dolog...
(Aztán lehet, újrameszelés lesz a vége.. :P)

Hannahmama 2009.07.08. 09:39:18

@Vacskamati4: nagy a valoszinüsege annak hogy ujrameszeles lenne belöle. Hannahnak nem a falai voltak ilyenek hanem a butorai. Egyedlig keszitett, kezzel festett mind. Virägok pillangok, tenyleg szep volt. csak a länyom nem szeretette. meg egy kis idö multän engem is iritält nagyon. Ugyhogy eladtam, es vettem feheret mindenböl. Mivel meg nem tudom, hogy a välsäg miatt költözünk e, igy nem csinälok semmit. De ha maradunk, akkor en csak egy nagy virägot fogok a falra festeni, többet nem. A häz a falon posztot pedig valahogy összehozom, mert nagyon tetszett, csak tapetät nem hasznälhato, mert sajnos nem olyan minösegü teljes felujitäs utän sem a fal, hogy fent is maradjon.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.07.08. 13:36:03

@Vacskamati4: Szerintem az a lényeg, hogy ha kicsi a szoba, ne dekoráld túl - hacsak nem akarsz direkte nagyon kuckós teret létrehozni.

Az ajtó mellé-fölé festett fa jó ötlet, bár lehet, hogy én inkább matricáznám (mindenféle öntapadósból kivágva, tulajdonképpen stilizálva), azt egyszerűbb változtatni, mint a festést. És arra mehet a levelek mellé egy-két apróbb, szintén stilizált méhecske-madárka. Annyi még nem fogja agyonnyomni a szobát.

A plafont a helyedben viszont békén hagynám. Az IKEA napocskás lámpa így is az ég érzetét fogja kelteni bennük.

ejjkukk 2009.07.08. 21:13:43

@Vacskamati4:
No most lehet, hogy baromságot írok, de egy variáció, csak az érzet kedvéért: A csíkot a szobába úgy csináljátok, hogy nyújtsa meg a teret. Az ajtóval szemben lévő fal lenne a legtávolabb, így a csík azon a falon lenne a legkeskenyebb. A többi falon egyre szélesedne.
Az a fa a hintával szuper ötlet!
Amúgy a gyerekszobával most mi is nagy gondban vagyunk:megszületett alattunk a kisbaba, és azóta Gréta nem alszik. Variációk: alapból nyugtalan, vagy nem jól hangszigetelt a szoba, vagy az elrendezésén kell csak változtatni. Nagyon durva padlószőnyeget rakni távfűtésesbe?
süti beállítások módosítása