Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Ötletparádé - Giccsmentes szobák királylányoknak

2010.01.08. 10:15 felhasznalo

A női nem egyik gyengesége bizonyos korig a fékezhetetlen vágy a kékvérűekkel való azonosulásra. Jaj, királylány vagyok, most meg hercegnő, Hófehérke, Hamupipőke - akit nálunk a lány csak Hamukipipőkének hívott konzekvensen. A mánia természetesen nem áll meg az adott szerepbe való beleéléssel, hanem elkezd gyűrűzni, és terjed, és terjed, mígnem már a gyerek minden egyes cucca királylányos-hercegnős: a tányérja, a pólója, a cipője, a bugyija, az ágyneműje, a kisollója, de még a hajsamponja is. A megszeppent szülők meg csak állhatnak a rózsaszín, habos-babos arisztokrata-áradat kellős közepén elképedten, és akkor biztos, hogy egyszercsak előáll az a töpszli koronavárományos a következő kívánsággal: királylányos-hercegnős szobát szeretnék.

Ekkor finoman megfeszül az egyszeri szülő halántékán egy egyre erősebben doboló ér, és csak a vérmérsékletén, no meg alkalmazkodóképességén múlik, mi lesz a történet vége:

- a lány megkapja a hőn áhított, rózsaszín, csilivili és habosbabos szobát, amibe felnőtt ember csak bekötött szemmel meri betenni a lábát

- a lány egy nemleges választ, majd egy emberesen odahajított csak-ot kap szoba helyett, hiába minden úrinős és nem úrinős hiszti

- a lány kap egy olyan hercegnős-királylányos szobát, aminek köze nincs a Disney rajzfilmekhez, de legalább élhető, szép, ízléses, és benne a gyerek lehet a valódi hercegnő, nem csak a hercegnők rajongója.

Mi most ezzel az utolsó verzióval fogunk részletesebben foglalkozni, mert igenis léteznek olyan királylány-szobák, amelyekben még egy felnőtt nő is szívesen beköltözne. Hogy mire gondolok? Lássuk!

Elsőként máris egyik nagy kedvencemet mutatnám be, a decens és puritán, ám félreérthetetlenül felséges és klasszikus jegyeket magán hordozó, lila-szürke színárnyalatokat kombináló csodaszobát. Semmi felesleges sallang, csak két szépen megmunkált, különleges, kovácsoltvas - figyelem, visszatérő, már-már kötelező anyag ez egy valódi királylányszoba esetén - falilámpa, egy szürke, vastagabb anyagú baldachin - szintén majd minden királylánynak jár -, és némi láthatóan jó minőségű anyagból készült ágytextília. Semmi igazán feltűnő. És mégis üt, de nagyot!

Hasonló stílusjegyekkel játszik a következő szoba is: a lila szín egyébként is eleganciát és nagyvonalúságot sugároz. Ebben a szobában nem is egy akármilyen úrinő lakhat, hanem maga Borsószem hercegkisasszony - gyerekkorom kedvenc mesehőse -, láthatjátok, hány derékalj kell neki a kényelmes alváshoz. A viccet félretéve: a több vékony matraccal megemelt fekvőfelület is az előkelőség érzetét adja a család hercegnőjének, csak érdemes figyelembe venni, mennyire potyogós éjszakánként. Ha az ágy jó magasra sikeredett, fellépővel segíthetjük a közlekedését.

A királylányos hangulatot a matracokon kívül itt is alapvetően a textilek és a baldachin adják meg, bár kétségkívül némi pluszt adnak az ágy keretére felerősített égősorok is. És nézzétek csak, milyen tükör csücsül a szoba sarkában, az ágy mögött! A függönyök között látni lehet egy darabját. No, ez a harmadik dolog, ami minden valamirevaló királylány szobájában alapfelszerelés, kérem, egy szép méretes tükör, amiben a leendő koronás fő illegetheti magát. És nem, ez még nem csicsa.

Van egy olyan érzésem, hogy a következő szoba sokaknál fogja első pillantásra kiverni a biztosítékot, velem is így történt. Aztán megnéztem újra és újra, és rájöttem, hogy bár nagyon necces a dolog, helye van mégis ebben a felsorolásban. Ez a barokkra hajazó enteriőr egészen vicces csavarokkal operál. Nézzétek csak meg az aranyszín tapétát az oldalfalon: egy klasszikus szín és egy modern minta találkozása. Tetszik a csillár, a fém kiságy, az egyszerű és mégis rusztikus baldachintartó és a tökéletes színharmónia. Bár soha az életben nem tenném ilyen szobába a gyerekem.

Ismét egy elsőre biztosítékleverős képet mutatok. Ez az élénk fuksziaszín az arannyal párosítva akár ultragiccs is lehetne. És nekem mégsem az. Persze, lehet, hogy sajátos ízlésficamom mondatja ezt velem, ám hajlok aféle, hogy inkább a kevés mintának, és a többi felület egyensúlyteremtő letisztultságának köszönhető ez a véleményem. Nem mondom, hogy nem merész, főleg úgy, hogy az ágy egy igazán szép antik darab.

Hogy kissé megpihentessétek szemeteket, mielőtt újabb kápráztató szobákat tárnék elétek, íme egy hűvös-elegáns, hófehér költemény. Annyira fehér, hogy egy színes könyvgerinc, egy mackó barnasága is felborítaná az egész koncepcióját. Itt aztán tobzódnak az ívek, a díszítések, mégis decens a látvány. Nekem ugyan túl hideg, úgy vagyok vele, mint az arany szobával: tetszik, de a sajátomnak eszembe nem lenne ilyen szobát készíteni.

És akkor térjünk is vissza az élénkebb színek világába. És a mintákhoz. Sok-sok rózsaszín és piros, sok-sok minta, ellentételezve a fehérrel és a  feketés-barnával, fűszerezve egy csodaszép, finoman megmunkált ággyal, amelyre csak azért nem aggattak baldachint, mert már így is rengeteg textil uralja a szobát.

A régi bútorok is jól mutatnak egy gyerekszobában. Például ez a nagypolgári milliőből származó ágy és éjjeliszekrény, amelyek mellett minden kislány törékeny kis hercegnőnek érezheti magát. Csodaszép az üvegcsillár, és további finomságot - no meg egy kis keleti hangulatot - csempész a szobába a falon lévő két képkeret. Tökéletes, egyszerű, mégis főúri.

Itt is az egyszerű megoldásra törekedhettek: a járólapos szobában egy kárpitozott, faragott fej és lábvéggel rendelkező ágy kapott helyett, mellette éjjeliszekrényként csak egy egyszerű szék áll - kár is lenne a figyelmet elvonni a fekvőhelyről. Számomra az ágy, a kárpit és az ágynemű teremtik meg a hercegnős hangulatot.

Itt tagadhatatlanul egy koronás fő lakhat. Csakis. A krémszínű szobában egy hófehér baldachinos ágy uralkodik, szembeállítva a fehér kandallóval és tükörrel. Remek ötletnek tartom, hogy textil helyett a gyerekre jellemző csecsebecsékkel borították be az ágy oszlopait.  Finom, határozott színű részletekkel szerintem tökéletes egyensúlyt teremtettek ebben a kislány szobában, jómagam is bármikor szívesen hajtanám álomra itt a fejem.

Ebben a szobában sok a textil, az élénk, ütős szín, mégis finom, elegáns és nagyon lányos. Talán mert ügyesen megakadályozták a fukszia túláradását. Persze, nyilván ebben egy lakberendező - divatosabb nevén stylist - keze is benne lehetett, hiszen ennek a szobának Gwyneth Paltrow kislánya, Alma a lakója. 

Ha újra kislány lennék, talán ez a szoba lenne minden álmom. Nincs meghatározott stílusa, azaz mégis: igencsak eklektikus. Van itt kovácsoltvas és fabútor, modern vonalú fogas és gyöngyös csillár, három táblás, metszett üvegtükör, csodás cserépkályha. És rengeteg csecsebecse. Nincs is másra szüksége egy valódi királylánynak, olyan, mintha imádói a lába elé hordták volna a világ minden szépségét és kincsét.

Ezt a szobát a tapéta határozza meg. Nagy rózsák futnak körbe a falakon, de olyan színvilágban, ami nem zavaró. Egyébként a berendezés már-már puritán, egyszerű, IKEA bútorok, igaz, a kisasztal új festést kapott. A sok rózsaszínt ellensúlyozza a szőnyeg okkersárgája és a fehér textilek. 

Jöjjön egy sárgákat felvonultató szoba, ahol tobzódnak az apró minták, mégsem keltenek túlzsúfolt benyomást. Külön tetszik a csillár, és a gyöngyfüggöny, amit szokatlan, de abszolút követendő módon függesztettek fel a gyerek ágya elé.

Ismét egy rózsaszín, mégsem csöpög. Az ágy csodaszép, olyannyira, hogy még a csúnyácska szekrényt is megbocsáthatónak érezzük mellette. Igazán szép a baldachintartó is a maga egyszerűségében.

Ismét egy csodás keretes ágy, de most egy kékszínű szobában. Otthonos, puha, lakható és királylányos. A sárga szekrény még a Nap melegét is becsempészi a kisasszonynak. Az egyetlen dolog, amit hajítanék ki belőle menten, az a rettenet állólámpa az ágy mellett. Az bizony giccs a javából.

Mira szerencsés kislány lehet: kapott egy fantasztikus ágyat, egy csodaszép szőnyeget, barackvirágszín falakat, és üvegkiegészítőket: a nevét a falra és a dekorral harmonizáló csillárt. Nincs baldachin, nincs sok textil, nincs sok ív, mégis átjön a hercegnős hangulat.

A Vertbaudet egyik katalógusfotója volt ez az alábbi kép, ami klasszikusan nem értelmezhető hercegnős szobának, ám szerintem újragondolásként nagyon is az. A színek, az ágy fejvégének a falon való megismétlése, az ágy végében álló díszes kis fiókos láda, a kislányos vonalakkal operáló állópolc, és az egyszerű lámpabúrát megtörő gyöngydíszek tökéletes enteriőrt alkotnak, tökéletes harmóniában, nem kevés keleti beütéssel. Ügyesen egyensúlyozva a giccs és ízléses között.

És ha már kelet: a következő képen látható kuckó két lakója a szultán két kényeztetett lányának érezheti magát. Pompás, hagymacsúcsos fejvégek kárpittal, gondosan kiválogatott és egymással harmonizáló ágyneműk várják őket minden fárasztó nap végén. A puha szőnyegen mezítláb lehet a legjobb közlekedni, földig érő királylányos hálóingben várhatják esténként az Ezeregy éjszaka meséit.

Rózsaszín, és hippisen királylányos: talán így jellemezném következő versenyzőket. Könnyedén és egycsapásra lopta be magát a szívembe, hiszen itt keveredik a modern stílus a klasszikusabb elemekkel. Ötletekben sincs hiány, csak nézzétek meg az áttetsző műanyag ülőke-éjjeliszekrényt, vagy a ruhatartó állványból kialakított baldachintartót.

Finomabb, pasztelesebb színek uralkodnak ebben a szobabelsőben. Gyakorlatilag nincs ebben a szobában semmi különös - hacsak a csodaszép, rózsaszín függődíszt nem említjük -, mégis a sok apró részlet, a kisebb-nagyobb virágmintákkal borított textíliák bármelyik kislányból elővarázsolhatják a királyi felüket.

Nagyobb lányoknak újragondoltan hercegnős szobát készíthetünk: itt a nagyon letisztult és egyszerű fémbútort a retró- és állatmintás textilekkel ötvözték. A királylányos hatást az áttetsző, fehér baldachin, a rózsaszín, mozaikos tükör és a látványra is hempergősen puha szőnyeg adják meg. Ugyanakkor a plexi, légies asztal kellő felnőttess komolyságot is csempész a szobába, így biztos vagyok benne, hogy bármelyik süldő kiskamaszlány szívesen birtokba venné.

Buja és tobzódó, mégis felszisszenősen jó ez az Elle Dekor szoba. A kárpitozott, narancssárga kanapéágy, és a narancssárgára festett üveges vitrinszekrény tökéletes hátteret kaptak az élénklila falszínnel. Az ágy melletti díszes állótükör, a sok textil, a nagyszabású kép, és a finom, apró kiegészítők a gyereket és az összes barátnőt egy perc alatt megnyernék maguknak. Ám figyelem: ilyen szobát csak akkor kreáljunk, ha heti rendszerességgel képesek vagyunk elviselni 5-6 kiskamasz lány vihogását a pizsamapartikon.

A legapróbb hercegnők is megérdemlik a fejedelmi szobát: modern és mégis tagadhatatlanul romantikus ez a szoba a nagymintás, kék tapétával, a halványsárga karos csillárral, és a hófehér szánvégű kisággyal. Egyszerű, jól átgondolt, királylányos, harmonikus és tökéletes.

Hasonlóképpen szívfájdítóan tökéletes ez a karamellszín, ornamentikával fűszerezett falú hercegnőszoba. A kiságy kecses vonalait és íves végeit, és a faldekor burjánzó mintáit pedig az éppen ötvenedik születésnapját ünneplő, népszerű Pantone szék hófehér lágy és modern ívei menekítik meg a giccs karmai közül.

Nem is annyira királylányos vagy hercegnős, mint inkább tündéres lesz a következő két szoba. Az alábbi képen a baldachintartó egy egyszerű faág, rajta két textilmadárral - így is lehet természetet csempészni a négy fal közé. A barna szépséges árnyalatai mellett a fények még lágyabbnak tűnnek, a sok fehér textil lágy redői pedig otthonos, belesüppedős hangulatot adnak ennek a tökéletes szobának.

Egy igazi tavasztündérre vár ez a virágokkal tarkított szoba. A természetre még a kiságy bárány formája is emlékeztet, de persze a sok-sok állatfiguráról is minduntalan ez ugorhat be. Itt is ügyesen válogatták egymáshoz a bútorokat és a kiegészítőket, egyszerre lányos, szépséges és funkcionális. Mosolyt és fényt ébresztő.  Tökéletes lezárása ennek a sornak.

7 komment

Címkék: design celeb gyerek szülő anya apa lány kreativ idea gyerekszoba dekor csecsebecse ötletparádé

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr581387397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.01.08. 19:32:11

Én is szeretem a borsószem hercegkisasszonyt, de soha, semmiképp nem adnék egy kisgyereknek ilyen matracokat... volt, ami már egy méter magasan volt: balesetveszélyes is, és ha rosszul van alátámasztva, akkor nagyon egészségtelen is lehet a számára. Szintén nem tennék kandallót vagy kályhát a gyerekszobába, mert az is veszélyes, és nem csak a szénmonoxid miatt. Szobák felével pedig az volt a problémám, hogy új megdizájnolták a királylányságot, hogy a gyereknek már nem marad benne hely: szétszórni a holmiját, belakni a teret.

sarosmokaszin 2010.01.08. 19:54:57

Nekem a tündéresek tetszenek a végén. Amúgy remek körkép a királylányszobákról. De fiaim lévén türelmetlenül várom az összeállítás párjaként a kalózos-matrózos válogatást!

buboreek 2010.01.08. 21:34:38

Detto. Csak egy vagy két szobába tudtam beleképzelni egy boldog gyereket... Én viszont vinnék egy olyan magas ágyat,MAGAMNAK! :o)))

Orbiska · http://borokazselyke.blogspot.com/ 2010.01.09. 00:59:59

Hát igen, a szobák egy része tényleg úgy fest, mint amiben sosem játszanak, tényleg csak hálószoba. De azért nem mind.
Nekem is a tündéresek a kedvenceim!
(A húszas versenyzővel lehetne beszélni, hogy hátha nekem adná azt a kis faházat az asztaláról? :D:D)

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.01.09. 10:04:55

@sarosmokaszin: huh, jó kis feladatot adtál.:) De majd megpróbálom.

@buboreek: tudok mutatni más jellegű királylányos-hercegnős szobát, na, azokba meg én nem tudok elképzelni boldog gyereket. De pl. megmutattam a képeket a gyereknek, hm, lelkesedett eléggé.:)

@Orbiska: Mondjuk, tőlünk nyugatabbra elég elterjedt, hogy a gyereknek van külön egy hálója, és egy játszószobája, tehát lehet, hogy itt van a kutya elásva. De magyar forrásból nem lehet ilyen képeket szerezni. A huszas versenyzőt pedig csak a te kedvedért felkutatjuk.:)

tababett 2010.01.10. 11:18:12

Szerintem ezek gyönyörűek! Megmutattam őket a négyéves lányomnak, teljesen elájult tőlük. Most azon töpreng, hogy akkor emeletes ágya legyen, vagy hercegnős szobája - ha beköltözik hozzá az öccse, és át kell alakítani a szobáját... Nekem meg főhet a fejem, hogy hozzam össze a kettőt.

Brannagh: Nekünk cserépkályhánk van a gyerekszobában is, a lányom imád hozzábújni, mert olyan jól melegít. A nappaliban meg van egy fatüzelésű kandalló (egyszerűen töredékébe került, mintha cirkot csináltattunk volna - arra nem volt pénzünk...). Egyiket sem látom veszélyesebbnek, mint bármi mást - a gyerekek nagyon hamar megtanulják, mi veszélyes, mit szabad, mit nem. Egyikkel sem sütötte meg magát soha, mint ahogy a konyhában sem fogdossa a sütőt.
Szénmonoxid mérgezést meg egyébként általában a rosszul beszerelt gázüzemű berendezések okoznak pl. egy egyszerű fürdőszobai vízmelegítő - persze ha jól tudom, nem vagyok a téma szakértője. De azért nálunk is van szénmonoxid mérő.
Meg attól, hogy van egy gyönyörű kandalló egy gyerekszobában, még nem jelenti, hogy abban felügyelet nélkül égnie kell a tűznek, amikor a gyerek egyedül van bent. Szerintem akkor is jól mutat, ha épp nincs begyújtva.

Szőlő 2010.01.12. 13:36:29

Nekem ezek között van olyan, amit elképzelni sem tudnék gyerekszobának. Nem azért mert nem szép, hanem mert túl komoly.

Az "eklektikus" az abszolút kedvenc.

A hippisen a "pilleszéknek" szinte megörültem! :) A nyolvanas években legalábbis hívtak így egy ilyesforma kisszéket, rettenet színekben gyártották (nagyszüleim fekete-kék darabja a szemem előtt van a mai napig) és könnyen tört. :)
süti beállítások módosítása