Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Ötletparadé - Radiátorok minden korosztálynak

2010.02.17. 15:05 felhasznalo

Még mindig hideg van és én még mindig fázom. A gyerekszobában pedig nálunk mindig pár fokkal hűvösebb van, fene a vacak szigetelésbe. Kénytelenek vagyunk estére felfűteni a szobát egy kis elektromos izével, ami persze az áramot zabálja. Meg ronda is. Pont mint a lapradiátorok.

Talán ez lehetett az oka, hogy nekiálltam, és végignyálaztam a fél netet különleges radiátorok után kutatva. Mert fázós desznyó radiátorral álmodik. Erőfeszítéseimet siker koronázta, találtam nem egy olyan darabot, ami nem a megtűrjük, hanem nagyon is a hűdejólnézki kategóriába esik. 

Romantikus kislányoknak és nagylányoknak tehetjük még szebbé a szobáját Joris Laarman Heatwave radiátorával, amelyet a Jaga cégnek tervezett. Ez annyira extravagáns, hogy én is szívesen látnám otthon, akár a nappaliban is, engem leginkább a csodaszép, cirádás antik képkeretekre emlékeztet. Tetszik az is, hogy több egység is összeszerelhető, így akár nagyobb felületekre is felkerülhet, és akár egy hodályt is képes kifűteni.

Abszolút lányos alternatívát jelent a fűtőtestek piacán a Hellos & GA Daisy radiátora. Melyik lány tiltakozna hevesen ellene?

Uniszex modell Luciana di Virgilio Paz.ol fűtőteste, ami szintén bármelyik gyerekszobában megállná a helyét, hiszen melyik kölök ne lenne oda a kirakósokért?

Ez az Abacus radiátor az AEON-tól meg aztán tényleg bármelyik gyerekszoba dísze lehetne. Kár, hogy a golyókat nem lehet rajta ide-oda tologatni - no meg fűtési szezonban ez nem is lenne annyira tanácsos.

A téli hidegben a legjobban talán a Nap hiányzik az embernek. Ezt pótolhatjuk ezzel a csodaszép, Sole nevet viselő radiátorral az olasz Andrea Crosetta munkái közül - amihez azért illik egy kellően nagy teret is biztosítani. Gyerekeink szobájában így állandóan süthet a Nap.

Számtalan ötletes, egyedi és szépséges radiátort találhatunk a Caleido-nál. Nagy előnyük, hogy a gyerekszobában maradhatnak akár egészen addig is, míg a gyerek ki nem repül a családi fészekből. Hiszen vállalhatók még kamaszkorban is.

És ha már a Caleido - kamaszkoromban biztos fél kézzel gyilkoltam volna ezért a gyönyörű, Skin fantázianevű darabért. De most is el tudnám viselni a látványát...

Az olaszok egyébként sem viccelnek, ha designról van szó: a Scirocco cégnek is több olyan terméke van, amit bármikor szívesen látnék viszont nálunk is. Ilyen például a LEGO radiátor, vagy a gemkapocs fűtőtest.

Azért annak is megvan az előnye, ha egy fűtőtest hordozható, például éjszaka a gyerek ágya köré koncentrálhatjuk a meleget vele, és talán kevesebb energiafogyasztással is kellő kényelemben aludhat. Hedvig af Ekenstam Knitted Radiator elnevezésű projektje pontosan erre képes, arról nem is beszélve, hogy még hajlítható is, hála annak a különlegesen rugalmas hőleadásra képes anyagnak, amiből megálmodta.

Aki azt hiszi, hogy egy radiátorról lerí, mivel is állunk szemben, az lesse csak meg Lucy Merchant Fence nevű kreációját. Simán nem tudnám, mi más is lehetne, mint egy kertajtó. Jól illeszkedne akár ebbe a virágoskertet idéző lányos, vagy ebbe a vagányabb, kávbojos hangulatú, fiúknak is ajánlható szobába.

Egy jól megválasztott, nonfiguratív radiátor játékosságot csempészhet a szobába. A német Robel Gilbert tervezte Looop-ot megintcsak nagyobb gyerek szobájában tudnám elképzelni. És aki azt hinné, hogy ezzel aztán nem lehet kifűteni egy helyiséget, az  csak nézze meg a következő számokat: 17 méter fűtőcső, egy négyzetméter hőleadó felület.

Daniel Enoksson radiátora is nagyon egyszerű: csak egy pár moszatra vagy hínárra emlékeztető kacskaringó, pont olyan, mint amilyenek a nonfiguratív falmatricák szoktak lenni. Épp ezért szerintem tökéletesen alkalmasak nemcsak fűtésre, de dekorálásra is.

És ismét egy kamaszodó korú szobájába szerelhető darab: íme a Hot radiátor. Nemcsak funkciójában áraszt meleget, ugye? Tomasso Colia fantáziáját dicséri.

Igazán meghökkentő, polgárpukkasztó Andrew Liszewski Blush radiátora, amit hőre színváltó festékkel vontak be. Így aztán a vérkörökre emlékeztető forma kék-piros színe úgy változik, ahogy a meleg víz szétáramlik benne, mintha élő, szerves valami feszítene a falon. A lázadó kamaszok mellett szerintem istenien mutatna orvosi rendelőkben is, nem is értem, miért nem próbálják ki.

Fiúknak és lányoknak a szobájába is illik ez a két, ismerős szimbólumot megtestesítő fűtőtest. Oreste és Emma annak az Andrea Crosetta fantáziájából léptek elő az Anthrax felkérésére, aki az előzőekben látható Sole radiátort is tervezte. Akár a testvérek szobafelének kijelölésére is alkalmasak lehetnek.

Végül egy vicces radiátort mutatunk még: Florent Cuchet a forró vizes palackot álmodta meg Bouille'hot fűtőtestében. Igazán remek darab ez, ami kicsit kalapot emel a hagyományok előtt, de mégis csavar egyet rajtuk. A végeredmény pedig laza, vagány, játékos, pont olyan, mint a gyerekeink.

 

5 komment

Címkék: design gyerek gép fal idea gyerekszoba fűtés dekor ötletparádé

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr311660747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bibécske 2010.02.17. 16:01:50

mind nagyon szuper:) mindegyik szobában meg helyiségben másik lenne:))

Gekko 2010.02.17. 20:17:10

Ki kell ábrándítsak minden lelkesedőt: ilyen, és ehhez hasonló elképzelések időről-időre feltűnnek, azonban mindig megmaradnak a bemutató cég "marketing célú" tanulmányának. Mégpedig azért, mert a forró (meleg) víz, és a hőmérsékletet átadó felület (hűtő - fűtő felület) egy dolgot ismer: a fizikát. De azt hibátlanul. A hőcserét alapvetően 4 tényező határozza meg: felület mérete, felület anyaga, felület vastagsága, áramlási sebesség. A hóátadó felület mérete kritikus...és négyzetméterben definiálandó, minimum...

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.02.17. 20:23:16

@Gekko: Ezek közül szinte mind megvásárolható is. A Sole-t például láttam a Király utcai egyik designüzletben is, gyönyörű, bár az árát nem néztem - nyilván háromévi fizetésembe kerülne.

Gekko 2010.02.18. 15:00:07

@felhasznalo: Ha már megcsinálták, el is adják. Elnézést, nem szeretnék flamelni, akinek megfelel, természetesen vegye meg.
Azonban ezt érdemes végig gondolni, meglepetések helyett:
A hővezetés Fourier összefüggése: Q=lambda * F * (dT / dl)
ahol a:
Lambda - hővezetési tényező
F - a hő átadó felület nagysága
dT - a hőmérséklet "változás"
dl - a falvastagság "változás"

Ezekből az következik, hogy annál több hő tud átáramlani:

- minél jobb az anyag hővezetési tényezője
- minél nagyobb a felület
- minél nagyobb a két térrész közötti hőmérséklet különbség
- minél vékonyabb a hő átadó felület vastagsága

Egy sima hajlított cső hőátadó felülete kb a fürdőszobai törölköző szárítós radiátorok teljesítményét hozza. Ez azonban lakótérben NEM megfelelő: elégtelen fűtés, párakicsapódás, penészesedés, rossz komfort.

Ami pedig a gyerek "köré" hordozott fűtőtestet illeti, nem javaslom megvalósításra, sőt. A koncentrált hősugárzás komoly légúti problémákat fog okozni a kicsinek. Sokkal inkább a jól megválasztott helyre kerülő, egyenletesen terülő hőhatást biztosító fűtést kell megoldani.

Bocs, ha tudálékosnak tűntem, szeretem a blogot, feedjeim között van, csak gondoltam kis szakmaisággal kisegítem Önöket, mert a fűtés nem elsősorban design kérdése, illetve, ha megvan a szakmai követelmény, akkor lehet desigon gondolkodni. Pláne nem Mo-n, ahol a sok hányavetin tervezett rendszer (persze nem a design miatt) miatt gyerekek hajlama nő a Krupra, és egyéb felső légúti krónikus betegségekre.

Peace:-)

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.02.18. 15:12:09

@Gekko: ó, a szakmaiságot mindig szívesen látjuk. Én a design felől közelítettem meg a dolgot, a szakmai részéhez a fűtésnek kicsit sem értek.:) Úgyhogy köszönöm, hogy megosztottad velünk a fentieket.

Ha lesz időm, megpróbálok kicsit jobban utánajárni egyiknek-másiknak - pl. megnézem a design boltban a Sole-t, mit tud.
süti beállítások módosítása